Μακρόν: Η Ευρώπη σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και ενώπιον της αβύσσου

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης έκρουσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του στην Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Βουλής στο Στρασβούργο. 

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση ‘’εμφυλίου πολέμου’’ καθώς έχει γοητευτεί από την ανελευθερία» προειδοποίησε την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν σκιαγραφόντας το όραμά του για το μέλλον της ΕΕ στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Γαλλίας παρότρυνε τα κράτη - μέλη να συνασπιστούν και να διατηρήσουν το «μοναδικό μοντέλο» της ΕΕ. Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήταν «το χειρότερο δυνατό λάθος» να παραιτηθούμε από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων στη γηραιά ήπειρο, περιγράφοντας τον εθνικισμό ως μια «θανατηφόρα τάση που θα μπορούσε να οδηγήσει την ήπειρό μας στην άβυσσο».

Ο Μακρόν δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει ένα «πλαίσιο διαίρεσης και αμφισβήτησης στην Ευρώπη. Τόνισε ακόμη στους ευρωβουλευτές ότι η Γαλλία θα χαρεί να αυξήσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά ότι οι εκπτώσεις για τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διακοπούν, και να βρεθούν νέα κονδύλια για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ένα «μοναδικό μοντέλο στον κόσμο» και «ένας θησαυρός που κάναμε πραγματικότητα και κρατάμε ζωντανό για 70 χρόνια».

«Η προδοσία των ψεύτικων υποσχέσεων συνιστά απειλή για τους λαούς» σημείωσε ακόμα στην ομιλία του, στον απόηχο και του εκλογικού θριάμβου του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, 

«Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών....  Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που έχει τη βούληση να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της με σθένος» επισήμανε. Όπως τόνισε, «η απάντηση στον αυταρχισμό δεν μπορεί να είναι η αυταρχική δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν το γάλλο πρόεδρο στην Ολομέλεια με πλακάτ που ανέγραφαν «Σταματήστε τον πόλεμο στη Συρία» ή «Κάτω τα χέρια από τη Συρία».
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ