ΗΠΑ: Χάκερ υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία έχουν μολύνει ρούτερ παγκοσμίως

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εκτιμούν ότι χάκερ που υποστηρίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση έχουν μολύνει ρούτερ ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλον τον κόσμο, σε μια εκστρατεία κυβερνο-κατασκοπείας που στοχεύει κυβερνητικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμης σημασίας.

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να εκδώσουν από κοινού προειδοποίηση για τις εν λόγω κυβερνο-επιθέσεις.

Ο στόχος των κυβερνο-πειρατών είναι δρομολογητές (ρούτερ) που συγκροτούν βασικό τμήμα της υποδομής του διαδικτύου, σε μια εκστρατεία κατασκοπείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να εξαπολυθούν επιθέσεις.

«Όταν βλέπουμε κακόβουλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, είτε προέρχεται από το Κρεμλίνο είτε από άλλους κακόβουλους δράστες, θα την αποκρούσουμε» είπε ο Ρομπ Τζόις, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας.

Ο Κιάραν Μάρτιν, ο επικεφαλής του βρετανικού Κέντρου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, υποστήριξε ότι μπορεί να έχουν μπει στο στόχαστρο «εκατομμύρια μηχανήματα» για να χρησιμοποιηθούν «σε περιόδους εντάσεων».

Σύμφωνα με τους εν λόγω αξιωματούχους, οι ρωσικές επιθέσεις έχουν επηρεάσει πολλούς και ποικίλους οργανισμούς, όπως παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών, ιδιωτικές εταιρείες και παρόχους κρίσιμων υποδομών.

Ο Μάρτιν πρόσθεσε ότι οι αρχές παρακολουθούν την εκστρατεία αυτή εδώ και περίπου έναν χρόνο και την τακτική της για μεγαλύτερο διάστημα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters