Ενώπιον των Βρετανών βουλευτών το απόγευμα η Τερέζα Μέι

Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων θα εμφανιστεί το απόγευμα η Τερέζα Μέι για να προβεί σε δήλωση προς τους βουλευτές για την απόφασή της να συμμετάσχει η Βρετανία στα πυραυλικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχει επικριθεί δριμύτατα από την αντιπολίτευση και ηπιότερα από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της για την επιλογή να μη ζητήσει την έγκριση του σώματος για τις επιθέσεις.

Η κα Μέι θα πει ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στη στρατιωτική επιχείρηση ήταν προς το εθνικό συμφέρον: «Είναι υπέρ του εθνικού μας συμφέροντος να αποτρέψουμε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να υποστηρίξουμε την παγκόσμια συναίνεση ότι αυτά τα όπλα δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται».

Ως προς τη νομιμότητα της επέμβασης στη Συρία, η Τερέζα Μέι θα επαναλάβει αυτό που είχε πει σe συνέντευξη Τύπου το πρωί του Σαββάτου, ότι δηλαδή η επίθεση νομιμοποιείται ως έκτακτη δράση για την απάλυνση των ανθρωπιστικών δεινών που υφίστανται από τη χρήση χημικών όπλων οι Σύροι πολίτες.

Η κα Μέι θα προβεί στη σπάνια για τα βρετανικά κοινοβουλευτικά δεδομένα κίνηση να ζητήσει η ίδια από τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων τη διεξαγωγή έκτακτης συζήτησης μεταξύ των βουλευτών.

Η συζήτηση αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Τρίτη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν οι βουλευτές να διατυπώσουν αναλυτικά τις απόψεις τους. Η αντιπολίτευση απαντά ότι μία τέτοια συζήτηση και ψηφοφορία θα έπρεπε να είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φέρεται έχει ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι επιβάλλει κομματική γραμμή στην ψηφοφορία, εφόσον διεξαχθεί.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έχει χαρακτηρίσει νομικά αμφισβητήσιμη τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και έχει προαναγγείλει πρωτοβουλία του κόμματός του για ένα νέο νόμο που θα υποχρεώνει στο μέλλον τον/την εκάστοτε Πρωθυπουργό να ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου πριν από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Πάντως ο κ. Κόρμπιν είναι επίσης αντιμέτωπος με μεγάλη μερίδα δικών του βουλευτών, οι οποίοι αν και επικρίνουν την Πρωθυπουργό για τη λήψη της απόφασης στρατιωτικής δράσης χωρίς να τους συμβουλευτεί, παρόλα αυτά θεωρούν ότι ήταν η σωστή απόφαση.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν αποφύγει να δώσουν σαφή απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο το κοινοβούλιο θα έχει λόγο αν κριθεί σκόπιμο να υπάρξει μία νέα διεθνής επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος.

Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον μιλώντας την Κυριακή στο BBC είπε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιθέσεις» στη Συρία και ότι αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, τότε θα χρειαστεί η Βρετανία «να μελετήσει» την αντίδρασή της μαζί με τους συμμάχους της.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας στη Βρετανία προετοιμάζονται για ρωσικά αντίποινα στον κυβερνοχώρο. Πιστεύεται ότι στο στόχαστρο μπορούν να βρεθούν κρίσιμες υποδομές της ώρας, από τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ενέργειας έως το χρηματοπιστωτικό τομέα και την εναέρια κυκλοφορία.

Πιθανό θεωρείται επίσης το ενδεχόμενο διοχέτευσης στη δημόσια σφαίρα ισχυρισμών που θα υπονομεύουν την αξιοπιστία υπουργών, βουλευτών ή άλλων προσωπικοτήτων του βρετανικού δημόσιου βίου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο