Τεράστια διολίσθηση της Τουρκίας «διαπιστώνει η ΕΕ στην έκθεση προόδου»

Δριμύτατη κριτική στην Τουρκία θα ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικείμενη έκθεσή προόδου για τις ενταξιακές προοπτικές της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σε μία ακόμα ένδειξη πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα βρίσκονται στο ναδίρ.

Όπως αναφέρει η «Die Welt», η Κομισιόν διαπιστώνει πως η Τουρκία έχει «απομακρυνθεί με μεγάλα βήματα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διολισθαίνοντας σοβαρά στο κράτος δικαίου, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στα βασικά δικαιώματα των πολιτών και στην ελευθερία της έκφρασης.

Η Κομισιόν συμπεραίνει πως επί του παρόντος δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν πρακτικά ανασταλεί από πέρυσι.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν θα ζητήσει από την Άγκυρα να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ πριν από ενάμιση χρόνο, μετά το πραξικόπημα του 2016, καθιστώντας σαφές πως διαφορετικά δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνέχισης των ενταξιακών συζητήσεων.

Η Επιτροπή θα επικρίνει ακόμα
τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις και απολύσεις φερόμενων γκιουλενιστών που έγιναν μετά το πραξικόπημα, κάνοντας λόγο για «δυσανάλογα μέτρα» που προκαλούν ανησυχία για την διαίρεση των εξουσιών.

Η στάση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Άγκυρα επιθυμεί πραγματικά την ένταξή της στο μπλοκ, όμως τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε πως στρατηγικός του στόχος παραμένει η εισχώρηση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η έκθεση είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτεί την Τρίτη.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.
Πηγή: skai.gr