Οι αντάρτες παρέδωσαν τα βαρέα όπλα τους στη ρωσική στρατονομία στη Ντούμα

Οι τελευταίοι αντάρτες που είχαν απομείνει στην πόλη Ντούμα, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, παρέδωσαν χθες τα βαρέα όπλα τους και ο αρχηγός τους εγκατέλειψε τη ζώνη αυτή κατευθυνόμενος προς το βόρειο τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

"Οι μαχητές της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ παρέδωσαν χθες τα βαρέα όπλα τους στη ρωσική στρατονομία στην Ντούμα", σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αρχηγός τους Ίσαμ Μπουγουεϊντάνι έφυγε την ίδια ημέρα από την πόλη και έφτασε σε μια ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

"Η πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της Τζάις αλ Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Ίσαμ Μπουγουεϊντάνι, εγκατέλειψε την Ντούμα και έφτασε χθες το βράδυ στη βόρεια Συρία", διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Η αποχώρηση των ανταρτών γίνεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις κυβερνητικές δυνάμεις για την απομάκρυνση και των τελευταίων ανταρτών από την Ντούμα, μερικές ώρες έπειτα από μια φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πόλη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, χιλιάδες μαχητές της Τζάις αλ Ισλάμ και άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη και μετέβησαν σε περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις σήμερα.

Παράλληλα η ρωσική στρατονομία άρχισε σήμερα να κάνει περιπολίες στην Ντούμα στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα εξάλλου από τη Μόσχα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι η σημαία της συριακής κυβέρνησης κυματίζει στην Ντούμα, σηματοδοτώντας την ανάκτηση από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ του ελέγχου "όλης της Ανατολικής Γούτα".

Προς το παρόν η συριακή κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης αυτής, που ήταν το τελευταίο τμήμα του θύλακα της Ανατολικής Γούτα που διέφευγε του ελέγχου της.

Βάσει της συμφωνίας του Σαββατοκύριακου περίπου 40.000 άνθρωποι περιλαμβανομένων χιλιάδων ανταρτών και των οικογενειών τους αναμενόταν να εγκαταλείψουν την Ντούμα και να κατευθυνθούν προς περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση στη βόρεια Συρία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Συρία