Κλείσιμο

H κρίση του Οκτωβρίου: Όταν η ανθρωπότητα βρέθηκε κοντά στον όλεθρο

Τη «λεγόμενη κρίση του Οκτωβρίου» με επίκεντρο την Κούβα, που έφερε την ανθρωπότητα στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου, θυμίζει η μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας, με εκατέρωθεν απειλές για δυναμική απάντηση, με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Συρία.

«Η κρίση του Οκτωβρίου» ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ που διήρκεσε 13 ημέρες (16-28 Οκτωβρίου 1962) μετά την ανάπτυξη αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων στην Ιταλία και την Τουρκία με επακόλουθο την ανάπτυξη από τη Μόσχα Σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων στην Κούβα.



Σε απάντηση στην αποτυχημένη εισβολή εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961 και την παρουσία βαλλιστικών πυραύλων στην Ιταλία και την Τουρκία, ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ αποφάσισε να δεχθεί το αίτημα της Κούβας και να τοποθετήσει πυρηνικούς πυραύλους στο νησί για να αποτρέψει μια μελλοντική εισβολή των Αμερικανών. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια μίας μυστικής συνάντησης μεταξύ του Χρουστσόφ και του Φιντέλ Κάστρο τον Ιούλιο του 1962 και η κατασκευή ενός αριθμού πυραυλικών εγκαταστάσεων ξεκίνησε αργότερα αυτό το καλοκαίρι.



Οι εκλογές του 1962 στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε εξέλιξη, και ο Λευκός Οίκος είχε επί μήνες αρνηθεί τις κατηγορίες ότι αγνοούσε τους επικίνδυνους Σοβιετικούς πυραύλους, σε απόσταση μόλις 140 χιλιομέτρων από τη Φλόριδα. Οι προετοιμασίες για ανάπτυξη Σοβιετικών πυραύλων επιβεβαιώθηκαν όταν ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τράβηξε φωτογραφικές που παρείχαν ξεκάθαρα αποδείξεις για εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας (SS-4) και ενδιάμεσου εύρους (R-14). Οι ΗΠΑ επέβαλαν στρατιωτικό αποκλεισμό στην Κούβα για να αποτρέψουν να φτάσουν στη χώρα νέοι πύραυλοι.



Μετά από μια μακρά περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι και του Χρουστσόφ με την οποία η ΕΣΣΔ συμφώνησε να αποσυναρμολογήσει τα επιθετικά όπλα της στην Κούβα υπό την επιφύλαξη της επαλήθευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε αντάλλαγμα μιας δημόσιας δήλωσης των ΗΠΑ και συμφωνίας για αποφυγή νέας εισβολής στην Κούβα. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν επίσης ότι θα αποσυναρμολογήσουν όλους τους πυραύλους τους που είχαν αναπτύξει στην Τουρκία, και θα άρουν τον αποκλεισμό της Κούβας, με αποτέλεσμα η πυρηνική σύγκρουση να αποφευχθείθ στο «παρά πέντε».





Πηγή: skai.gr
TAGS: ΟΗΕ ΗΠΑ