Απαράδεκτες προβοκάτσιες καταγγέλλει ο Πούτιν σχετικά με τη Ντούμα

Απαράδεκτες «προβοκάτσιες και φημολογία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τις καταγγελίες ακτιβιστών ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην πόλη της Ντούμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μόσχα, σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αρνείται κατηγορηματικά κάθε χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε νωρίτερα πως κλιμάκια ρώσων γιατρών δεν βρήκαν οιοδήποτε ίχνος χημικών στην πόλη, ούτε συμπτώματα δηλητηρίασης στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο τοπικό νοσοκομείο.

Η τοποθέτηση του κ. Πούτιν ήλθε λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα, κι ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ενστερνιστεί πλήρως τις καταγγελίες των ακτιβιστών για χημική επίθεση.

Το μεσημέρι ο κ. Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα λάβει «μεγάλες αποφάσεις» σχετικά με την αντίδρασή της εντός 24 έως 48 ωρών, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να αφεθούν ατιμώρητες «φρικαλεότητες» που διαπράττονται στη Συρία. Άφησε δε εκ νέου αιχμές για την στήριξη που παρέχουν η Ρωσία και το Ιράν στο καθεστώς Άσαντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα. Στην Ντούμα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μυρωδιά χλωρίου, ωστόσο γιατροί δήλωσαν ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως τα χημικά σκότωσαν 40 έως 60 ανθρώπους στη Ντούμα.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Ασαντ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην περιοχή και οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που έχουν στο παρελθόν δεχθεί επιθέσεις, δεν αναμένεται να επιχειρήσουν να εισέλθουν στη ζώνη του βομβαρδισμού.

Αντ’ αυτού, θα συγκεντρώσουν μαρτυρίες, δείγμα αίματος από τα θύματα, στοιχεία των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών για να ερευνήσουν και αυτό το περιστατικό, το πιο πρόσφατο μίας μακράς σειράς χημικών επιθέσεων στον συριακό πόλεμο.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας οι ΗΠΑ θα καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η σύσταση «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για την χρήση στα χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτό το νέο εργαλείο έρευνας θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον οργανισμό έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία μετά τη διάλυση, στα τέλη του 2017, της JIM, ομάδας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων η εντολή της οποίας δεν ανανεώθηκε λόγω πολλών ρωσικών βέτο.
Πηγή: skai.gr