Εταίρος της Μέρκελ ζητά να σταματήσει η «αλαζονεία» της ΕΕ κατά του Όρμπαν

Την ικανοποίησή του για την ευρύτατη εκλογική νίκη του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, συμβουλεύοντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να αντιμετωπίζει με «αλαζονεία και πατερναλισμό» τον ούγγρο πρωθυπουργό.

Ο κ. Ζέεχοφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, επισήμανε πως το κόμμα Fidesz του κ. Όρμπαν πέτυχε «πολύ ξεκάθαρη νίκη», ενώ επισήμανε ότι είναι πάντοτε σημαντικό να τηρούνται καλές διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Όρμπαν είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, αρνούμενος να δεχτεί πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ έχει προκαλέσει την ενόχληση των Βρυξελλών με πολιτικές που μειώνουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Όρμπαν αυτοπαρουσιάστηκε πως προστάτης της «χριστιανικής» Ευρώπης εναντίον των μουσουλμάνων μεταναστών. Ο κ. Ζέεχοφερ από την πλευρά του έχει επιδιώξει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική στη Γερμανία με αυστηρά όρια στο μέγεθος των ετήσιων εισροών.

Με την δήλωσή του ο κ. Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικής έγινε ένας από τους λιγοστούς ευρωπαίους πολιτικούς που υποδέχτηκαν με χαρά τη μεγάλη νίκη Όρμπαν. Άλλα μηνύματα ικανοποίησης ήλθαν από την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν και τον επικεφαλής της ολλανδικής ακροδεξιάς, Γκερτ Βίλντερς.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Όρμπαν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Ο κύριος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε πως ο κ. Γιούνκερ θα γράψει επιστολή στον πρωθυπουργό Όρμπαν για να τον συγχαρεί για την καθαρή νίκη του κόμματός του».

Τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας συνεχάρη και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να αναφέρει πως η καγκελάριος θα εργαστεί με τη νέα κυβέρνηση Ορμπάν, παρά τις διαφορές σχετικά με τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, ο κ. Όρμπαν απέσπασε εκ νέου υπερπλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή, που σημαίνει ότι θα μπορεί να προωθεί συνταγματικές αναθεωρήσεις ερήμην της αντιπολίτευσης.
Πηγή: skai.gr