Ασύλληπτος παραμένει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα

Ασύλληπτος παραμένει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, αφότου αρνήθηκε να παραδοθεί στην Αστυνομία έως τη διορία που είχαν θέσει οι δικαστικές Αρχές, στις 23:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Ο 72χρονος Λούλα οφείλει να παραδοθεί ώστε να εκτίσει 12ετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά, όμως παραμένει ταμπουρωμένος στην έδρα συνδικάτου μεταλλεργατών, στα περίχωρα του Σάο Πάουλο.

Το κρατικό πρακτορείο Agencia Brasil μεταδίδει πως οι δικηγόροι του είναι σε διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία ώστε να δρομολογηθεί η παράδοσή του.

Εάν οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, ο κ. Λούλα θα παραδοθεί εντός του Σαββάτου, αφότου παραστεί σε τελετή στη μνήμη της νεκρής συζύγου του. Οι Αρχές έχουν καταστήσει σαφές πως δεν αντιμετωπίζουν τον πρώην πρόεδρο ως φυγά.

Ο κ. Λούλα καταγγέλλει πως οι κατηγορίες σε βάρος έχουν πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, τις οποίες δημοσκοπικά αναμένεται να κερδίσει.

Μολονότι ο κ. Λούλα δεν έχει εξαντλήσει τις εφέσεις που δικαιούται ώστε να ανατρέψει την καταδίκη του είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει την φυλακή, καθότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει απορρίψει την προσφυγή για αναστολή της ποινής του.

Οι συνήγοροί του κατέθεσαν νέο αίτημα για αναστολή λίγη ώρα αφότου εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψής του, όμως οι πιθανότητες το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει θέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι ελάχιστες.

Η υπόθεση έχει διχάσει τη Βραζιλία.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστή πρώην προέδρου έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του συνδικάτου όπου έχει καταφύγει. Διαδηλώσεις υπέρ του διοργανώθηκαν χθες Παρασκευή σε δεκάδες πόλεις.

Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Λούλα συνδέονται με τα πολύκροτα σκάνδαλα διαφθοράς που περιστρέφονται γύρω από την κρατική εταιρεία ενέργειας Petrobras.

Ο πρώην πρόεδρος έχει κριθεί ένοχος για δωροληψία διότι φέρεται να έλαβε ένα ανακαινισμένο παραλιακό διαμέρισμα από την εταιρεία OAS, η οποία επιδίωκε να λάβει εργολαβίες από την Petrobras.
Πηγή: skai.gr