Κλείσιμο

Άκαρπος ο πρώτος γύρος επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Άκαρπος απέβη ο πρώτος γύρος διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, μετά τις ατελέσφορες εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Οι επικεφαλής των δύο ισχυρότερων κομμάτων, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, συναντήθηκαν το προηγούμενο διήμερο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, όμως δεν τον έπεισαν ότι έχουν την απαραίτητη στήριξη στη Βουλή για να λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει κόμμα ή συνασπισμός που να έχει τις απαραίτητες έδρες ώστε να συγκροτήσει κυβέρνηση και να την στηρίξουν», δήλωσε ο κ. Ματαρέλα, σημειώνοντας πως «λίγες ημέρες περισυλλογής» θα βοηθήσουν τόσον τον ίδιο όσο και τις πολιτικές παρατάξεις.

Δεύτερος γύρος επαφών προγραμματίζεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, αν και η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

Πρώτο μεμονωμένο κόμμα στις κάλπες του Μαρτίου αναδείχτηκε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με το 32% των ψήφων. Η Λέγκα απέσπασε το 18%, όμως ο δεξιός συνασπισμός στον οποία ανήκει κέρδισε συνολικά το 37%.

Ωστόσο, καμία από τις δύο δυνάμεις δεν μπορεί να σταθεί αυτοδύναμα, ενώ οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης περιπλέκονται περαιτέρω από την απόφαση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που αναδείχτηκε τρίτη δύναμη, να μείνει στην αντιπολίτευση.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα σχεδιάζουν μεταξύ τους συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές πάντως εάν το Κίνημα θα δεχτεί να συνεργαστεί με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ανήκει στον ίδιο συνασπισμό με τη Λέγκα.

Αγκάθι μπορεί επίσης να αποδειχτούν οι προτάσεις της Λέγκας για ένα κυβερνητικό «συμβόλαιο» στο μοντέλο της Γερμανίας, όπου τα συγκυβερνώντα κόμματα θα συμφωνήσουν σε ένα ξεκάθαρο και απλό πρόγραμμα και δεν θα προβούν σε βαθύτερες συνεργασίες.

Η εν λόγω πρόταση απορρίπτεται έως τώρα τόσο από τη Λέγκα όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα, που επιμένει στο να αναλάβει τον ρόλο της αριστερής αντιπολίτευσης.

Οι αγορές πάντως δεν έχουν ακόμα τιμωρήσει τη Ρώμη για το πολιτικό αδιέξοδο, με την απόδοση του 10ετους ομολόγου στη δευτερογενή αγορά να βρίσκεται στο 1,79%.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία