Σε 24 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η πρώην πρόεδρος της Νοτίου Κορέας

Σε 24 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η πρώην πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε, αφότου κρίθηκε ένοχη για 16 κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας, διαφθοράς, εκβίασης και χρηματισμού.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης την έκπτωτη ηγέτιδα να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο 18 δισεκατομμυρίων γουόν (14 εκατομμύρια ευρώ). Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν λίγο ελαφρύτερη από τα 30 έτη κάθειρξης που είχαν εισηγηθεί οι εισαγγελείς.

Η 66χρονη πρώην ηγέτιδα
, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Νοτίου Κορέας, έχει προθεσμία επτά ημερών να ασκήσει έφεση. Δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της ποινής, επικαλούμενη ασθένεια.

Η ετυμηγορία, σε μία πρωτοφανή ενέργεια από την πλευρά των Αρχών, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κ. Παρκ συνεργαζόταν με την παιδική της φίλη Τσόι Σουν-σιλ, ώστε να υποχρεώσουν μεγάλες επιχειρήσεις να «δωρίσουν» μεγάλα χρηματικά ποσά σε φορείς που ήλεγχε η τελευταία, αποσπώντας τεράστιες μίζες.

Κρίθηκε επίσης ένοχη για την άσκηση πιέσεων σε επιχειρήσεις να υπογράψουν κερδοφόρες συμβάσεις με εταιρείες που ήλεγχε η κ. Τσόι και για διαρροή κρατικών μυστικών στην φίλη της, η οποία δεν κατείχε κυβερνητικό αξίωμα. Η κ. Τσόι έχει ήδη καταδικαστεί σε 20ετη κάθειρξη.

Η κ. Παρκ, που παραμένει προφυλακισμένη επί έξι μήνες, έχει κατηγορήσει το δικαστήριο για εχθρική μεταχείριση. Αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Πρόκειται για την τρίτη πρόεδρο στην ιστορία της Νοτίου Κορέας που καταδικάζεται για αδικήματα. Οι προηγούμενοι δύο ήταν πρώην στρατιωτικοί που είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα του 1979 και στη σφαγή αντιχουντικών διαδηλωτών το επόμενο έτος.
Πηγή: skai.gr