Κόσοβο: Απόφαση της Βουλής για έρευνα της απαγωγής 6 Τούρκων από τη ΜΙΤ

Σχεδόν ομόφωνη ήταν την Τετάρτη η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου για τη διερεύνηση της επιχείρησης της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στο έδαφός του, με τη σύλληψη και μεταφορά στη γείτονα έξι Τούρκων φερόμενων ως μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν FETO.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε σχέδιο νόμου της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσόβου (LDK) με την οποία θα συγκροτηθεί επιτροπή για να εξετάσει την –εξαιρετικά αμφιλεγόμενη- απέλαση των έξι Τούρκων στις 29 Μαρτίου, οι οποίοι κατέληξαν στα χέρια της ΜΙΤ.  Η Βουλή υιοθέτησε το ν/σ με 60 ψήφους υπέρ του, μια αποχή και καμία ψήφο κατά.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LDK, Αβδούλα Χότι, δήλωσε ότι ο πρώτος στόχος της επιτροπής είναι «να ρίξει φως στην υπόθεση της απέλασης έξι Τούρκων πολιτών στις 29 Μαρτίου... (και) να επανεξετάσει τη συμμόρφωση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση αυτή με το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι είχαν απελαθεί χωρίς να το γνωρίζει, και στο πλαίσιο αυτό καρατόμησε τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας.

Η τουρκική επιχείρηση και η μεταγενέστερη απόφαση του Χαραντινάι πυροδότησαν την αντιπαράθεση μεταξύ του Χαραντινάι και του Ερντογάν.
Πηγή: skai.gr