Μποζντάγ: Η Τουρκία έχει απαγάγει 80 γκιουλενιστές από 18 χώρες

Η Τουρκία έχει συλλάβει 80 «γκιουλενιστές» σε 18 χώρες και τους έχει μεταφέρει στο έδαφός της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες έχουν γίνει απαγωγές, αν και τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει καταγγελίες για επιχειρήσεις τούρκων πρακτόρων σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρική.

Η τοποθέτηση Μποζντάγ έρχεται στον απόηχο της επιχείρησης της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT στο έδαφος του Κοσόβου, για τη σύλληψη έξι τούρκων πολιτών οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργοός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση της MIT έγινε ερήμην του και έχει αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών του και τον επικεφαλής των κοσοβάρικων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι φαίνεται πως συνεργάστηκαν με την Άγκυρα.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν είναι υπεύθυνο το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο 75χρονος ιεροκήρυκας, που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, αρνείται κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα.
Πηγή: skai.gr