Μείωση των εδρών στη γαλλική Βουλή κατά 30% σχεδιάζει ο Μακρόν

Σχέδια για μείωση των εδρών και στα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου κατά 30% παρουσίασε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των υποσχέσεών της για ευρύτερη μεταρρύθμιση της πολιτικής ζωής.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στις επόμενες εκλογές οι έδρες στην Εθνοσυνέλευση θα μειωθούν σε 404, αντί για 577 που είναι σήμερα, ενώ αιρετοί στη Γερουσία θα μειωθούν από 348 σε 243.

Οι αλλαγές, που σχεδιάζεται να νομοθετηθούν το επόμενο έτος, προβλέπουν επίσης ότι το 15% των μελών της Εθνοσυνέλευσης θα εκλέγεται βάσει απλής αναλογικής, ενισχύοντας έτσι την εκπροσώπηση των μικρότερων κομμάτων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει στον αριθμό των θητειών που θα μπορούν να υπηρετούσουν οι αιρετοί, θέτοντας ως όριο τις τρεις διαδοχικές και πλήρεις θητείες στο ίδιο αξίωμα.

Συνεπώς, βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα μπορούν να υπηρετήσουν για περισσότερες από τρεις συναπτές και ολοκληρωμένες κοινοβουλευτικές περιόδους. Από το μέτρο θα εξαιρούνται οι δήμαρχοι κωμοπόλεων με πληθυσμό κάτω των 9.000 κατοίκων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να περάσει μέτρα που θα επιταχύνουν το νομοθετικό έργο, παραδείγματος χάρη περιορίζοντας τον χρόνο συζήτησης του ετήσιου προϋπολογισμού στις 50 ημέρες, από 70 που είναι σήμερα.

Η μεταρρύθμιση της πολιτικής ζωής ήταν ένας από τους πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος του κ. Μακρόν.

Οι υποσχέσεις Μακρόν απέκτησαν μεγαλύτερο βάρος στον απόηχο του σκανδάλου που «βύθισε» την καμπάνια του δεξιού αντιπάλου του, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι απασχολούσε επί χρόνια τη σύζυγό του ως βοηθό στο βουλευτικό γραφείο του με αδρές αποδοχές.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία