Χιλή: Περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 500 εκατ. δολάρια τα επόμενα 4 χρόνια

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Χιλής θα προχωρήσει σε περικοπές των δαπανών του δημοσίου κατά συνολικά 500 εκατομμύρια δολάρια (406 εκατ. ευρώ) μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, προκειμένου να μειωθεί το υψηλότερο του προβλεπομένου κρατικό έλλειμμα που κληρονόμησε από την προκάτοχό της, δήλωσε την Τετάρτη ο Χιλιανός υπουργός Οικονομικών Φελίπε Λαραΐν.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του Μαρτίου, εξαγγέλλοντας την επάνοδο της Χιλής στη «δημοσιονομική ισορροπία» και την καταπολέμηση του «τέλματος» της οικονομίας της χώρας που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στις εξαγωγές χαλκού.

Ο Λαραΐν δήλωσε ότι οι περικοπές που σχεδιάζονται θα οδηγήσουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προέδρου. Διευκρίνισε ότι θα μειωθούν δραστικά τα έξοδα για την αγορά και χρήση αυτοκινήτων από τον κρατικό μηχανισμό, τα έξοδα ταξιδιών και παραστάσεως και οι διοικητικές δαπάνες καθώς οι δαπάνες για διαφήμιση και μάρκετινγκ, μεταξύ άλλων.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε (τις δαπάνες) με τον τρέχοντα ρυθμό», τόνισε. Οι περικοπές των δαπανών υπολογίζεται πως θα φθάνουν τα 122 εκατομμύρια δολάρια (99 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου στη Χιλή για το 2018 αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 70 δισεκ. δολάρια (57 δισεκ. ευρώ).

Λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία, η κυβέρνηση της κεντροαριστερής προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ, αντί του 1,7% που ήταν ο στόχος.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, που κυβέρνησε επίσης τη Χιλή την περίοδο 2010-2014, επέμενε πως ο στόχος του είναι η χώρα να αποκτήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέσα στα επόμενα έξι ως οκτώ χρόνια.

Πηγή: skai.gr