Κλείσιμο

Τουρκία: Τον Ιούλιο του 2019 θα λάβουμε τους πρώτους ρωσικούς S-400

Σε 16 μήνες από σήμερα θα παραδοθούν στην Τουρκία οι πρώτες συστοιχίες του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ο επικεφαλής της γραμματείας εξοπλιστικών προμηθειών της γειτονικής χώρας.

«Ο χρόνος παράδοσης επισπεύστηκε […] για τον Ιούλιο του 2019», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισμαήλ Ντεμίρ, στον απόηχο της συνάντησης του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το αρχικό επίσημο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι οι πρώτες παραδόσεις στις αρχές του 2020, αν και τούρκοι αξιωματούχοι είχαν εξ αρχής εκφράσει την ελπίδα πως οι εξοπλισμοί θα γίνονταν πιο γρήγορα.

Η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το σύστημα S-400 από την Μόσχα έχει προκαλέσει τριβές στην σχέση του κ. Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παραδοσιακά αντιμετωπίζουν αρνητικά την χρήση ρωσικών οπλικών συστημάτων από κράτη-μέλη του NATO.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η έλλειψη τεχνικής συμβατότητας των ρωσικών όπλων με την αμυντική «αρχιτεκτονική» της Συμμαχίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό για το ζήτημα των S-400, με το τελευταίο μήνυμα να έρχεται χθες, όταν αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι δεν θέλουν μια χώρα σύμμαχο να προβεί στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Ο κ. Ερντογάν ωστόσο έχει καταστήσει σαφές πως δεν επηρεάζεται από την αμερικανική κριτική. «Έχουμε συμφωνία [με τη Ρωσία] για τους S-400, έχουμε κλείσει αυτό το κεφάλαιο, αυτή η δουλειά έχει κλείσει», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Πούτιν την Τρίτη.
Πηγή: skai.gr