Πούτιν προς Ερντογάν: Ευγνωμονώ την Τουρκία για την επένδυση στο Άκουγιου

Ευγνώμων για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να προσδώσει στο πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης δήλωσε την Τρίτη από την Άγκυρα ο Βλάντιμιρ Πούτιν που επισκέπτεται την Τουρκία στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Τουρκίας – Ρωσίας - Ιράν.

Ο ρώσος πρόεδρος απάντησε στις έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, εσωτερικές και διεθνείς, λέγοντας ότι η κατασκευή του φαραωνικού έργου θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosatom κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του έργου του Άκουγιου, με 51%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 49% θα διατεθεί σε τουρκικό κονσόρτσιουμ. 

«Το Άκουγιου είναι απάντηση σε όσους λένε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στην Τουρκία για τους ξένους επενδυτές» τόνισε από την πλευρά του το απόγευμα της Δευτέρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της τελετής εγκαινίων του πυρηνικού σταθμού.

Όταν κατασκευαστεί το 2023, ο πυρηνικός σταθμός θα έχει συνολικά δυναμικότητα 4.800 Μεγαβάτ (ΜW) με τέσσερις μονάδες. Στην πρώτη φάση της κατασκευής προγραμματίζονται δύο μονάδες χωρητικότητας 2.400 Μεγαβάτ.

Πέρα από το Άκουγιου, η Άγκυρα και η Μόσχα διαμορφώνουν όλο και στενότερους εμπορικούς και γενικότερα οικονομικούς δεσμούς. Οι εμπορικές συναλλαγές σημειώνουν σταθερή αύξηση ενώ το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η πώληση στην Τουρκία του ρωσικού υπερσύγχρονου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400,  η οποία ενόχλησε σφόδρα συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης στενά για την κατασκευή του αγωγού Turkstream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ενώ οι ρώσοι τουρίστες επιστρέφουν στη γείτονα.

Έτσι η αντιπαράθεση Μόσχας – Άγκυρας, με τις δυο χώρες να φτάνουν στα πρόθυρα της άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης, μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού στη Συρία το Νοέμβριο του 2015 μοιάζει να αποτελεί ήδη μακρινό παρελθόν.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα ακολουθήσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην απέλαση ρώσων διπλωματών ως απάντηση στη δηλητηρίαση στη Βρετανία του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ. Η Τουρκία καταδίκασε την επίθεση σε βρετανικό έδαφος χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, ενώ ο Ερντογάν, σημείωσε ότι η Άγκυρα απολαμβάνει «θετικές» σχέσεις με τη Μόσχα.
Πηγή: skai.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ