Anadolu: Οι ΗΠΑ φτιάχνουν βάσεις και στέλνουν ενισχύσεις στη Μανμπίτζ

Δύο στρατιωτικές βάσεις φέρεται να κατασκευάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, όπου μάλιστα φέρεται να έχουν στείλει και ενισχύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, το οποίο επικαλείται «τοπικές πηγές».

Εάν οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για σινιάλο πως η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι θα επέμβει στρατιωτικά εάν οι Κούρδοι σύμμαχοι των Αμερικανών δεν εγκαταλείψουν το θύλακα.

Κορμός των κουρδικών δυνάμεων στη Μανμπίτζ είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρόκειται για ξεχωριστή οργάνωση που αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το Anadolu, και οι δύο βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στη «μεθόριο» που χωρίζει τον θύλακα από τις τον γειτονικό θύλακα της Τζαραμπλούς, τον οποίο έθεσε πέρυσι υπό τον έλεγχό του ο τουρκικός στρατός στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Μια από τις βάσεις θα κατασκευαστεί στο χωριό Νταντάτ, στο βόρειο τμήμα της Μανμπίτζ, οκτώ χιλιόμετρα από το ποτάμι που χωρίζει την Μανμπίτζ από τη Τζαραμπλούς. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ήδη διαθέτουν παρατηρητήριο στην περιοχή. Κατασκευαστικά υλικά και βαρέα οχήματα έχουν ήδη μεταφερθεί νότια του χωριού.

Η δεύτερη βάση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Anadolu, θα κατασκευαστεί τέσσερα χιλιόμετρα του Νταντάτ.

Παράλληλα, το Anadolu αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ενισχύσεις στην περιοχή της Μανμπίτζ την Κυριακή, κάνοντας λόγο για αντίδραση των Αμερικανών σε μια «πιθανή αντιτρομοκρατική επιχείρηση» υπό την Τουρκία.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει μάλιστα πως οι ενισχύσεις επέτρεψαν στους αμερικανούς να αυξήσουν σημαντικά τη συχνότητα των περιπολιών τους στο ποτάμι μεταξύ Μανμπίτζ και Τζαραμπλούς.

Οι περίπολοι πλέον φέρεται να γίνονται σε ημερήσια βάση ενώ έως τώρα γίνονταν ανά τριήμερο.
Πηγή: skai.gr