Άγκυρα: Ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Ένταλμα σύλληψης για τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, και για άλλα επτά άτομα, για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, το 2016, εξέδωσε η Άγκυρα, όπως ανέφερε τη Μεγάλη δευτέρα η εφημερίδα Haberturk, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα.

Ο Αντρέι Καρλόφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας ενώ μιλούσε στα εγκαίνια μιας έκθεσης στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2016. Την ώρα που πυροβολούσε ο ένοπλος φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) και «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι», αναφερόμενος προφανώς στην ανάμιξη της Ρωσίας στη γειτονική Συρία. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επί τόπου από αστυνομικούς.

Ο Πούτιν φθάνει αύριο Μεγάλη Τρίτη στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες των ειρηνευτικών συνομιλιών της Αστάνα βάσει των οποίων έχουν εγκαθιδρυθεί ζώνες «αποκλιμάκωσης» στη σπαραζόμενη από τον πόλεμο Συρία.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως το κίνημα του Γκιουλέν FETO βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, κατηγορία την οποία αρνείται ο ιερωμένος. Ο Ερντογάν κατηγορεί επίσης το δίκτυο του Γκιουλέν για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο Γκιουλέν, που έχει αυτοεξοριστεί στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος. Ενώ τα συνθήματα που φώναζε ο αστυνομικός υποδεικνύουν ότι ήταν φίλα προσκείμενος στη ριζοσπαστική ισλαμική ιδεολογία, το δίκτυο του Γκιουλέν διακηρύσσει τον διαθρησκευτικό διάλογο. Η τουρκική κυβέρνηση απαντά ότι τέτοιες διδασκαλίες έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν την «αληθινή φύση» του FETO την οποία χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη».

Σύμφωνα με τη Haberturk, οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη των οχτώ καθώς, όπως υποστηρίζουν, η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με δικές τους εντολές.

Έως τώρα οι αρχές έχουν συλλάβει επτά άλλα άτομα, περιλαμβανομένων τριών αστυνομικών, σε σχέση με τη δολοφονία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. Κανείς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια από το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας.

Ο ένοπλος ήταν από το Σόκε της νοτιοδυτικής Τουρκίας, που θεωρείται από τις πιο κοσμικές περιοχές της χώρας. Ο πατέρας του είπε πως η συμπεριφορά του γιου του άρχισε να αλλάζει όταν σπούδαζε στην αστυνομική ακαδημία όπου έγινε θρησκόληπτος, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί τότε στα ΜΜΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr