Στους 17 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις συμπλοκές στη Γάζα

Στους 17 ανήλθαν οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων διαδηλωτών και ισραηλινών στρατιωτών την Παρασκευή στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, αφότου ένας 17χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματά του.

Ήταν η πιο αιματηρή ημέρα μετά τον πόλεμο του 2014 ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την οργάνωση Χαμάς, που λογίζεται ως τρομοκρατική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουτέρες ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας ώστε να διευκρινιστεί υπό ποιες συνθήκες χρησιμοποίησαν θανατηφόρα βία οι ισραηλινοί στρατιώτες, όμως το Τελ Αβίβ απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση, υποστηρίζοντας πως οι στρατιώτες του έκαναν αυτό που έπρεπε.

Οι διαδηλωτές ζητούν να επιτραπεί σε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που βρίσκονται πλέον σε ισραηλινά εδάφη. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν μετά την 14η Μαρτίου, που είναι η 80η επέτειος από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, το 1948.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν στήσει πέντε καταυλισμούς με αντίσκηνα κοντά στον συνοριακό φράχτη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ και σχεδιάζουν να παραμείνουν εκεί επί τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες υποστηρίζουν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδων νεαρών που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον φράχτη με εχθρικές διαθέσεις, και κατηγορεί την οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τις συγκεντρώσεις ως όχημα για να εξαπολύσει τρομοκρατικές ενέργειες.
Πηγή: skai.gr