Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί μετά το περσινό ναυάγιο στην Ελβετία

Την πρώτη συνάντησή τους για το Κυπριακό μετά την κατάρρευση των περσινών διαπραγματεύσεων στην Ελβετία θα έχουν στις 16 Απριλίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, η συνάντηση θα είναι άτυπη και θα λάβει χώρα στην ουδέτερη ζώνη, στην οικία της επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού στο νησί.

Ελπίδα του ΟΗΕ είναι ότι το ραντεβού των δύο ηγετών θα δώσει νέα ώθηση στην διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία «πάγωσε» μετά τις άκαρπες συναντήσεις το περσινό καλοκαίρι στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες έχουν επηρεαστεί το τελευταίο διάστημα από τις παρεμβάσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθώς με αφορμή της ενέργειες της Άγκυρας οι τουρκοκύπριοι απαίτησαν να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό το μοίρασμα των εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Η Λευκωσία, που αντιτείνει ότι προϋπόθεση για κάθε διανομή εσόδων είναι η επίλυση του Κυπριακού, έχει καταγγείλει πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους τουρκοκύπριους ως όργανα για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΟΗΕ