Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με το Ισραήλ στη Γάζα

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τα ισραηλινά στρατεύματα κοντά στο φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό των παλαιστινιακών υπηρεσιών υγείας.

Για τουλάχιστον 12 νεκρούς κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ιατρικές πηγές. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται κι ένας 16χρονος. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από πυρά, ενώ ένας έχασε τη ζωή του από βλήμα τεθωρακισμένου άρματος.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στη Λωρίδα της Γάζας. Αίτημα των διαδηλωτών είναι να επιτραπεί η επανεγκατάσταση παλαιστίνιων προσφύγων στα εδάφη από τα οποία προήλθαν, τα οποία πλέον ανήκουν στο εβραϊκό κράτος.

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει πέντε καταυλισμούς με αντίσκηνα κοντά στον συνοριακό φράχτη και προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε βάθος χρόνου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ότι προσπαθεί να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες με προκάλυμμα τις διαδηλώσεις, κι ότι χρησιμοποιεί ακόμα και γυναικόπαιδα ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως 17.000 Παλαιστίνιοι έχουν εμπλακεί σε ταραχές σε πέντε σημεία κοντά στον φράχτη ασφαλείας της Γάζας, καίγοντας λάστιχα και πετώντας βόμβες μολότοφ και πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις βίαιες ταραχές που έχουν σχεδιαστεί κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, εάν χρειαστεί», ανέφερε το Τελ Αβίβ.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ισραήλ