Ερντογάν προς Μακρόν: Όποιος πλαγιάζει με τρομοκράτες θα το μετανιώσει

Βολές κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την συνάντηση που είχε χθες ο γάλλος πρόεδρος με αντιπροσωπεία κούρδων και αράβων ανταρτών που μάχονται στη Συρία.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να μεσολαβήσει στις επαφές μεταξύ ανταρτών και Άγκυρας και να συνδράμει στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για τη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας.

«Αυτοί που πλαγιάζουν με τρομοκράτες και τους δέχονται μάλιστα στα μέγαρά τους θα καταλάβουν τα λάθη τους αργά ή γρήγορα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter της τουρκικής προεδρίας. Σημείωσε ότι πλέον η Γαλλία δεν έχει το δικαίωμα να παραπονιέται για τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφός της.

Προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί διαμεσολαβητή που δεν αναγνωρίζει ότι οι κύριες οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας είναι το ίδιο πράγμα με το τρομοκρατικό PKK. «Γνωρίζουμε πως όλες αυτές [οι κουρδικές δυνάμεις] είναι παιδιά του ίδιου φιδιού», είπε.

Κατά τη συνάντηση με τον κουρδοαραβικό συνασπισμό ο κ. Μακρόν επανέλαβε πως το Παρίσι θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, όμως διευκρίνισε πως οι οργανώσεις PYD και YPG των Κούρδων της Συρίας είναι ξεχωριστές οντότητες.

Κούρδοι αξιωματούχοι διέρρευσαν μετά τη συνάντηση στο Παρίσι πως έλαβαν εγγυήσεις για την αποστολή γαλλικών ειδικών δυνάμεων στον θύλακα της Μανμπίτζ, όπου η Τουρκία έχει διαμηνύσει πως θα επέμβει στρατιωτικά εάν δεν αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο Reuters, πηγή του Ελιζέ διευκρίνισε πως οι γαλλικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους για τον αγώνα κατά του ISIS, αλλά εντός του πλαισίου της πολυεθνικής αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας.

Μπαράζ βολών από την Άγκυρα

Η υπόσχεση της Γαλλίας να παρέχει στήριξη στον κουρδοαραβικό συνασπισμό ισοδυναμεί με στήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία αναμένει από τους συμμάχους της να λάβουν σαφή θέση εναντίον της τρομοκρατίας, αντί να λαμβάνουν μέτρα που θα οδηγήσουν στη νομιμοποίηση των «τρομοκρατικών δομών».

«Εμείς απορρίπτουμε τις παράλογες προσεγγίσεις όπως ο διάλογος, οι επαφές, η διαμεσολάβηση με τέτοιες τρομοκρατικές οργανώσεις», έγραψε ο Καλίν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του είχε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία απέρριψε το ενδεχόμενο γαλλικής διαμεσολάβησης και κατηγόρησε το Παρίσι για δύο μέτρα και δύο σταθμά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο κ. Μακρόν έχει υπάρξει ένας από τους δριμύτερους επικριτές των ενεργειών της Άγκυρας στον θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι Τούρκοι συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αξίωνε ανθρωπιστική εκεχειρία 30 ημερών σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Συρία