Η Ρωσία απελαύνει 60 Αμερικανούς ως αντίποινα στην υπόθεση Σκρίπαλ

Στην απέλαση 60 αμερικανών διπλωματών και στο κλείσιμο του Γενικού Προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγία Πετρούπολη προχωρά η Ρωσία, καθώς συνεχίζονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις για την υπόθεση Σκρίπαλ.

Η ρωσική ενέργεια αντανακλά απολύτως τις ποινές που επέβαλε η Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, όταν διέταξε την απέλαση ακριβώς του ίδιου αριθμού ρώσων διπλωματών και την απενεργοποίηση του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε ωστόσο πως η Μόσχα μπορεί να λάβει μέτρα και πέρα από τις απελάσεις.Προσέθεσε ότι τα ρωσικά αντίμετρα θα επηρεάσουν όλες τις χώρες που έχουν διώξει ρώσους διπλωμάτες, που σημαίνει πως η Μόσχα σχεδιάζει περισσότερες από 150 απελάσεις.

Για αβάσιμη και αδικαιολόγητη ενέργεια έκανε λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας πως η Ρωσία αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για διάλογο.

Είκοσι-πέντε και πλέον χώρες έχουν απελάσει ρώσους διπλωμάτες την τελευταία εβδομάδα, υιοθετώντας το πόρισμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η Μόσχα ήταν υπαίτια για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στο Σόλσμπουρι της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Τα ρωσικά αντίποινα αφορούν 58 εργαζόμενους στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και δύο υπαλλήλους του προξενείου στο Γιεκατέρινμπουργκ.

Οι Αμερικανοί που κρίθηκαν personae non gratae θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική επικράτεια έως τις 5 Απριλίου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Sputnik.

Το Γενικό Προξενείο στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να εκκενωθεί έως τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.


Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία