Κλείσιμο

Επιχείρηση με άρωμα Οτσαλάν στο Κόσοβο

Έξι τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν στο Κόσοβο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Τουρκία για να δικαστούν, με την υποψία ότι είναι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει πως οι συλλήψεις έγιναν χάρη σε συνεργασία των κοσοβάρικων υπηρεσιών ασφαλείας με την τουρκική μυστική υπηρεσία MIT, κι ότι οι έξι άνδρες «επέστρεψαν» στην πατρίδα τους με τουρκικό αεροσκάφος.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, κατήγγειλε μέσω Twitter πως δεν είχε ενημερωθεί για την όλη επιχείρηση και συνεπώς ότι θα δράσει «σύμφωνα με τις νομικές και συνταγματικές εξουσίες» που διαθέτει.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι είχε ακυρώσει τις άδειες διαμονής των έξι συλληφθέντων, χωρίς να δώσει αιτιολογία, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Η Τουρκία κατηγορεί τον κ. Γκιουλέν πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Έχει κατατάξει το δίκτυο σχολείων και επιχειρήσεων που ελέγχει ως ιεροκήρυκας στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι συλληφθέντες δρούσαν στα Βαλκάνια, συγκεντρώνοντας χρηματικές δωρεές, στρατολογώντας «γκιουλενιστές» και πλαστογραφώντας έγγραφα.

Φέρεται να έστελναν χρήματα στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο κ. Γκιουλέν διαμένει αυτοεξόριστος από το 1999. Ο ιεροκήρυκας αρνείται κάθε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, όμως οι αμερικανικές Αρχές έχουν επανειλημμένα απαντήσει ότι τα στοιχεία στοιχεία που έχει προσκομίσει η τουρκική πλευρά δεν αρκούν ώστε η Δικαιοσύνη να δώσει το «πράσινο φως».
Πηγή: skai.gr