Αποκαλυπτικό βίντεο «καίει» βουλευτή του Περού

Την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος του βουλευτή Κένχι Φουχιμόρι, ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελία του Περού, μία εβδομάδα μετά τη μετάδοση βίντεο όπου απεικονίζεται να διαπραγματεύεται την εξαγορά των ψήφων που απαιτούνταν στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί η καθαίρεση του πρώην προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

Ο Κένχι, γιος του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, πρώην προέδρου του Περού την περίοδο από το 1990 ως το 2000, αντιμετωπίζει έρευνα καθώς θεωρείται ύποπτος για «παθητική διαφθορά» και την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων που προκάλεσαν «ζημία στο Κράτος», ανέφερε η εισαγγελία σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Άλλοι δύο βουλευτές, καθώς και ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, επίσης είναι αντιμέτωποι με εισαγγελική έρευνα.

Τα στοιχεία της υπόθεσης καταγράφονται ή μνημονεύονται στο βίντεο η αποκάλυψη του οποίου την περασμένη εβδομάδα οδήγησε τον πρώην πρόεδρο Κουτσίνσκι να υποβάλει με φαξ την παραίτησή του, την οποία δέχθηκε το κοινοβούλιο την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η διεξαγωγή ψηφοφορίας για την καθαίρεσή του. Τον αντικατέστησε ο μέχρι την περασμένη εβδομάδα αντιπρόεδρος της χώρας Μαρτίν Βισκάρα.

Το επίμαχο βίντεο εικονίζει τον 37χρονο Κένχι να διαπραγματεύεται, τον Δεκέμβριο του 2017, την εξαγορά ψήφων ενόψει της διεξαγωγής μιας πρώτης ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για την παύση του τότε προέδρου και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Ήταν η ψήφος του Κένχι Φουχιμόρι και άλλων εννέα μελών του κόμματος Λαϊκή Δύναμη, ηγέτης του οποίου είναι η Κέικο Φουχιμόρι, χάρη στις οποίες ο Κουτσίνσκι είχε μπορέσει να αποφύγει -προσωρινά, όπως αποδείχθηκε- την πτώση.

Το βίντεο κατέγραψε μυστικά ο φουχιμοριστής βουλευτής Μοϊσές Μαμάνι, στενός συνεργάτης της Κέικο Φουχιμόρι, αδελφής του Κένχι. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο για τον έλεγχο του φουχιμορισμού, της ισχυρότερης πολιτικής δύναμης τα τελευταία χρόνια στο Περού.

Κατά τον Κένχι Φουχιμόρι, η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας που κινήθηκε αυτή την εβδομάδα σε βάρος του ιδίου και άλλων δύο βουλευτών από το κόμμα της Κέικο, που κατέχει τις περισσότερες έδρες στο Κογκρέσο, δείχνει πως η αδελφή του είναι αποφασισμένη «να εξασφαλίσει χωρίς να την ενδιαφέρει το τίμημα την απόλυτη πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο.

«Δεν πρόκειται για αγώνα εναντίον της διαφθοράς, αλλά για αγώνα για την εξουσία», συμπλήρωσε ο Κένχι καταφερόμενος εναντίον της αδελφής του σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Κένχι Φουχιμόρι αναμένεται να ανακριθεί την 6η Απριλίου, με την ιδιότητα του μάρτυρα, από δικαστικούς που διενεργούν έρευνα για άλλη μια υπόθεση στην οποία ο κοινοβουλευτικός έχει ανοίξει μέτωπο με την αδελφή του: αυτή συνδέεται άμεσα με την Odebrecht, καθώς η βραζιλιάνικη κατασκευαστική φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει παράνομα την εκστρατεία της Κέικο όταν εκείνη ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2011.

Ο Κένχι, ένας από τους πιο δημοφιλείς βουλευτές της δεξιάς στο Περού, ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι αποχωρεί από τις τάξεις της Λαϊκής Δύναμης, του κόμματος του οποίου ηγείται η αδελφή του.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα θεωρεί ότι η Οντεμπρέχτ συνεισέφερε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία της Κέικο όταν ήταν υποψήφια για την προεδρία, κάτι που η πολιτικός αρνείται.

Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο πατέρας του Κένχι και της Κέικο, 79 ετών, εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο την Τετάρτη, αυτή τη φορά λόγω μιας μόλυνσης στο έντερο, γνωστοποίησε ο γιατρός του. Ενώ ο πρώην πρόεδρος εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά, ο Κουτσίνσκι του απένειμε χάρη στα τέλη του Δεκεμβρίου, απόφαση που έχει κατηγορηθεί πως έλαβε στο πλαίσιο της συναλλαγής με τον Κένχι.

Πηγή: skai.gr