Προχωρά η μήνυση κατά του Τραμπ για πιθανές αντισυνταγματικές δωροληψίες

Ομοσπονδιακός δικαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψε να προχωρήσει μήνυση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος έχει παραβιάσει το Σύνταγμα διότι συνεχίζει να εισπράττει εισόδημα από ξένες κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον, το Trump International Hotel.

Οι ενάγοντες, η πολιτεία του Μέριλαντ και η περιφέρεια της Κολούμπια, καταγγέλλουν ότι η σύνδεση του κ. Τραμπ με το ξενοδοχείο ζημιώνει άλλες επιχειρήσεις εστίασης στην περιοχή, καθότι αντιπροσωπείες ξένων κρατών καταλύουν στο Trump International Hotel προκειμένου να ικανοποιήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του αμερικανού προέδρου.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ ορίζει πως ο πρόεδρος δεν δύναται να ωφεληθεί υλικά από ξένο κράτος, αν και δεν αποσαφηνίζει τι συνιστά δωροληψία – ερώτημα που ίσως χρειαστεί να απαντηθεί δικαστικά σε μεταγενέστερο στάδιο της μήνυσης, ενδεχομένως σε ανώτερο δικαστήριο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εκπροσωπεί τον πρόεδρο, είχε ζητήσει από τον δικαστή Πίτερ Μέσιτ του Μέριλαντ να απορρίψει τη μήνυση ως ανεδαφική, όμως η έδρα έκρινε πως τα επιχειρήματα των εναγόντων έχουν βάση. Σημειώνεται πως πριν λίγους μήνες δικαστής στη Νέα Υόρκη είχε απορρίψει ανάλογη μήνυση από διαφορετικούς ενάγοντες, καθώς έκρινε ότι τα επιχειρήματά τους δεν καλύπτονται από τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Ο δικαστής Μέριτ πάντως περιόρισε γεωγραφικά την μήνυση στην Ουάσιγκτον και το Trump International Hotel, που σημαίνει ότι δεν θα εξεταστούν οι δραστηριότητες άλλων επιχειρήσεων του κ. Τραμπ, όπως το θέρετρο στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα.

Επικριτές του κ. Τραμπ ευελπιστούν πως η Δικαιοσύνη εν τέλει θα επιτρέψει στους ενάγοντες να ελέγξουν αρχεία από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, ακόμα και τις φορολογικές δηλώσεις του, τις οποίες αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει προεκλογικά.

Μολονότι η μήνυση μπορεί εν τέλει να καταρρεύσει, η απόφαση του δικαστή Μέριτ ουσιαστικά αυξάνει τους δικαστικούς πονοκεφάλους του κ. Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας ήδη αντιμετωπίζει αγωγές από μία πρώην πορνοστάρ, ένα πρώην μοντέλο του Playboy και μία άλλοτε διαγωνιζόμενη στο τηλεπαιχνίδι «The Apprentice», οι οποίες ισχυρίζονται ότι είχαν ερωτικές σχέσεις μαζί του.

Παράλληλα, η έρευνα για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές του 2016 συνεχίζεται, ενώ ο επικεφαλής της νομικής ομάδας του κ. Τραμπ στο εν λόγω θέμα παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων του που θα προέλθουν από ξένες κυβερνήσεις θα διοχετευτούν στα δημόσια ταμεία. Στις αρχές του μήνα ο Οργανισμός Τραμπ, η επιχειρηματική ναυαρχίδα του προέδρου, ανακοίνωσε πως έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών 150.000 δολάρια από σχετικά έσοδα που καταγράφηκαν το 2017.

Ωστόσο, οι επικριτές του προέδρου σημειώνουν πως η εν λόγω κίνηση δεν έχει ίχνος διαφάνειας και δεν λύνει το ζήτημα.
Πηγή: skai.gr