Η Βρετανία θα επανεξετάσει βίζες που είχαν δοθεί σε Ρώσους επενδυτές

Η Βρετανία θα εξετάσει αναδρομικά θεωρήσεις εισόδου που έχουν δοθεί σε πλούσιους ξένους επενδυτές και θα δει εάν πρέπει να αναληφθεί δράση, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ απαντώντας σε ερώτηση για Ρώσους στους οποίους έχουν δοθεί τέτοιες βίζες.

Η ερώτηση αφορούσε περίπου 700 Ρώσους που μετέβησαν στη Βρετανία μεταξύ 2008 και 2015 με «βίζα βαθμού 1» που δίνεται σε όσους θέλουν να ιδρύσουν επιχειρήσεις στη Βρετανία και διαθέτουν κεφάλαια τουλάχιστον 50.000 λιρών.

Η απόφαση του Λονδίνου έρχεται υπό τη σκιά της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος. Το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν πως η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την δολοφονική απόπειρα με νευροτοξικό παράγοντα.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ευθύνη, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες περισσότερες από 25 χώρες έχουν απελάσει περισσότερους από 150 ρώσους διπλωμάτες.

«Το καθεστώς χορήγησης βίζας βαθμού 1 είχε ήδη αναδιαρθρωθεί το 2015-2016 και [η χορήγηση βίζας] έχει μειωθεί κατά 84% από τότε» είπε η κ. Ραντ σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Έχω ζητήσει από τους αξιωματούχους του υπουργείου να εξετάσουν τι αλλαγές μπορούν να γίνουν ακόμη και να ρίξουν μια ματιά σε προηγούμενες των τελευταίων λίγων χρόνων […] για να δούμε αν χρειάζεται να αναληφθεί οποιαδήποτε δράση», είπε.

Χθες Τρίτη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως είναι σωστό η Βρετανία να εξετάσει αν αυτό το τμήμα του καθεστώτος χορήγησης βίζας χρησιμοποιήθηκε σωστά.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters