Με παρελθόν ο εκτελεστής

Ο ρόλος του δεκαεπτάχρονου εκτελεστή Ογκιούν Σαμάστ και του καθοδηγητή του, του εικοσιπεντάχρονου Γιασίν Χαγιάλ από την Τραπεζούντα, φαίνεται να ξεκαθαρίζει από τις ανακρίσεις για τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο φερόμενος ως εκτελεστής (που φέρεται να δηλώνει αμετανόητος) και ο φερόμενος ως αυτουργός ανακρίνονται μαζί με άλλα πέντε άτομα στην ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης. Οι εισαγγελικές αρχές δηλώνουν ότι προς το παρόν δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δείχνουν πως πρόκειται για έργο κάποιας οργάνωσης. Μέχρι και αναπαράσταση του εγκλήματος έγινε το βράδυ της Κυριακής στον τόπο του εγκλήματος.

Ο φερόμενος ως αυτουργός Γιασίν Χαγιάλ, το 2004 ήταν ο πρωταγωνιστής της βομβιστικής επίθεσης σε εστιατόριο στην Τραπεζούντα, πράξη που είχε για στόχο τη διαμαρτυρία εναντίον των Αμερικανών, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο δράστης. Ένδεκα μήνες παρέμεινα στη φυλακή για αυτή του την πράξη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η δολοφονία του Ντινκ έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την Τραπεζούντα. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2006, δεκαεπτάχρονος είχε δολοφονήσει στον καθολικό ναό της Παναγίας, τον ιερέα Αντρέα Σαντόρο. Ο δράστης καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση, αλλά δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, ποιοι κρύβονταν πίσω από την υπόθεση. Η Τραπεζούντα ήταν στο προσκήνιο τον τελευταίο ένα έτος και με αντιδράσεις ακροδεξιών, οι οποίες δυο φορές έφτασαν στο σημείο απόπειρας λιντσαρίσματος αριστερών που επιχείρησαν να μοιράσουν προκηρύξεις.

src=/upload_files/Image/Kosmos/dolofoniadink.jpgΗ κηδεία του Ντινκ θα γίνει την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη και το ερώτημα είναι αν και πώς θα εκπροσωπηθεί η πολιτική ηγεσία. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Κυριακής δήλωσε πως πρέπει να αναλυθεί πολύ καλά το έδαφος πάνω στο οποίο δηλητηριάζονται οι νέοι μας και γεμίζουν από μίσος, δίνοντας έτσι έναν τόνο στάσης, εναντίον της εθνικιστικής έξαρσης. Ωστόσο στη σύναξη στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπου ο Ερντογάν έκανε την παραπάνω δήλωση, υπήρξε και κριτική. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, επέκρινε τον Ερντογάν, λέγοντας πως ο λόγος του τούρκου πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα είναι εθνικιστικός.

Άμεσα ενδιαφερόμενη είναι η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή επέδειξε αποφασιστικότητα για τη σύλληψη του δράστη. Ήδη η δολοφονία έχει προκαλέσει συζητήσεις περί προοπτικής αποσταθεροποίησης, πράγμα που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς προχωρά η Τουρκία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Απρίλιο. Με δεδομένη μάλιστα την άποψη που θέλει τον Ερντογάν, υποψήφιο πρόεδρο.
Πηγή: Άρης Αμπατζής, Κωνσταντινούπολη