Ερντογάν : Οι επιχειρήσεις μας στη Συρία γίνονται και για την Ευρώπη

"Δύσκολες αλλά εποικοδομητικές" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ τις συνομιλίες με τον τούρκο Πρόεδρο, στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα.

Ο κ. Μπορίσοφ επισήμανε πάντως ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος σε νέα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ παραμένει συσπειρωμένη πίσω από το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της «για το καλό όλου του κυπριακού λαού» .

Τουσκ και Γιούνκερ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και ζήτησαν από την Άγκυρα να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως γη Τουρκία έχει μείνει πίσω στην ενταξιακή της πορεία και επιθυμεί να βαδίσει προς τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχει η βούληση για άμεση βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας – ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει φιλοξενώντας σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα εκταμίευση της 2ης δόσης από την Ευρώπη τονίζοντας χαρακτηριστικά «θα βοηθούσε πολύ εάν μπορούσαμε να λάβουμε άμεσα αυτή την επιπλέον βοήθεια για να βελτιώσουμε τις ζωές των προσφύγων».

«Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι το ζήτημα της τρομοκρατίας και δίνουμε μεγάλο αγώνα τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Στις επιχειρήσεις μας έχουμε ήδη εξολοθρεύσει πολλούς τρομοκράτες. Να ξέρετε πως με αυτές τις επιχειρήσεις μας προστατεύουμε και την ίδια την Ευρώπη. Σας παρακαλώ λοιπόν να μην μας κατακρίνετε για αυτό. Δείχνουμε πάντοτε σεβασμό στις ζωές των αμάχων. Η τρομοκρατία θα πρέπει να τελειώσει γιατί μόνο έτσι θα έχουμε την τέλεια δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την Τουρκία, μία χώρα με μεγάλη δυναμική και μεγάλη ιστορία» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της χώρας του ο κ. Ερντογάν τόνισε: «Θα ήταν μεγάλο λάθος να αφεθεί η Τουρκία εκτός της διαδικασίας διεύρυνσης. Οι τουρκοκύπριοι θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε κάθε ζήτημα που αφορά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία αναμένει από την Ευρώπη να ανανεώσει την τελωνιακή ένωση και την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων».
Πηγή: skai.gr