Κλείσιμο

Ιράν: «Επαίσχυντος» ο διορισμός του Μπόλτον στο αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας

Ανώτερος ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε χθες «επαίσχυντο» το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε τον Τζον Μπόλτον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι ο Μπόλτον διατηρεί σχέσεις με αντάρτες τους οποίους το Ιράν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σχολιαστές επισήμαναν την περασμένη εβδομάδα, όταν αναγγέλθηκε ο διορισμός του Μπόλτον, ότι η εξέλιξη σηματοδοτεί την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης και πιθανότατα βάζει άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της διεθνούς συμφωνίας που είχε διαπραγματευθεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία του 2015 έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ.

«Σε μια χώρα που υποτίθεται είναι υπερδύναμη, είναι επαίσχυντο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας να παίρνει μισθό από μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Ο Μπόλτον έχει υποστηρίξει ανοιχτά τη Μουτζαχεντίν-ι-Χαλκ («Ιεροί πολεμιστές του Λαού»), μια ένοπλη οργάνωση εξορίστων που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει τρομοκρατική, κι έχει μιλήσει σε αρκετές εκδηλώσεις της.

Πηγή: skai.gr