Nτογάν: Δική μου απόφαση η πώληση του ομίλου Dogan στον Demiroren

«Η απόφαση να πουλήσω τον όμιλο media Dogan δεν ήταν προϊόν πιέσεων» επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ο Αϊντίν Ντογάν. Η πώληση του ειδησεογραφικού ομίλου Dogan Media στον όμιλο Demiroren προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως, καθώς επρόκειτο για το τελευταίο «ειδησεογραφικό προπύργιο» που έκανε αντιπολίτευση στον Ερντογάν στην Τουρκία.

Σε γραπτή δήλωση του ο Αϊντίν Ντογάν δήλωσε ότι «έχω περάσει τα 80 έτη. Έχοντας φτάσει σήμερα σε αυτό το σημείο, αποφάσισα με δική μου απόφαση να θέσω τέλος στο επάγγελμα μου ως εκδότη».

Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι εργάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης επί 40 χρόνια και ότι ο όμιλός του είχε κατορθώσει να γίνει ένας από τους πιο σεβαστούς και σημαντικότερους ομίλους μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη.

«Ως εκδότης, αποδίδω μεγάλη σημασία στην ανεξάρτητη και αντικειμενική δημοσιογραφία παραμένοντας πιστός στις καθολικές αρχές της. Έδωσα έμφαση στην προστασία των συμφερόντων του κράτους μας και των δικαιωμάτων του έθνους μας» τόνισε ο επιχειρηματίας.

Ο Ντογάν είχε πουλήσει τις εφημερίδες Milliyet και Vatan στον όμιλο Demirοren το 2001.

Ο όμιλος Dogan δέχθηκε τα τελευταία χρόνια έντονη κριτική με την κατηγορία ότι υπέκυψε στις πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και υποστήριζε τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του από το φόβο ότι θα περάσει στα χέρια του κράτους.

Από τότε που το AKP ανέλαβε την εξουσία το 2002, ο όμιλος Dogan αντιμετώπισε απειλές και πιέσεις από την κυβέρνηση, με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει συχνά μύδρους εναντίον του.

Το 2009, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε στον όμιλο πρόστιμο περίπου 4,5 δισεκ. δολαρίων για φοροδιαφυγή. Το υψηλό πρόστιμο που επιβλήθηκε θεωρήθηκε ότι είχε πολιτικό κίνητρο την καταπίεση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου συνελήφθησαν. 

Ο Ερντογάν επέκρινε δημοσίως τον Αϊντίν Ντογάν το 2009 και κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματος να απέχουν από την αγορά εφημερίδων του ομίλου του.

Ο Ντογάν είχε δηλώσει ότι αντιμετώπισε τις άνευ προηγουμένου φορολογικές κυρώσεις εξαιτίας των επικρίσεων της εφημερίδας και των τηλεοπτικών σταθμών του στην κυβέρνηση το 2008, ιδίως όσον αφορά τις αναφορές περί διαφθοράς κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ πήρε υπό τον έλεγχό της, ή έκλεισε, εκατοντάδες μέσα μαζικής ενημέρωσης στη γειτονική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Zaman, που ήταν πρώτη σε κυκλοφορία, ενώ φυλάκισε περίπου 200 δημοσιογράφους λόγω των επικρίσεών τους για την κυβέρνηση.

Ο όμιλος Dogan έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά εκδοτικούς οίκους και εταιρείες όπως Tv2, Dream TV, Dream Turk, TME, Dogan Egmont, Dogan Εκδοτική, Εταιρεία Διανομής Περιοδικών (DPP) και υπό τη σκεπή της Dogan Burda τα περιοδικά Atlas, Auto Show, Blue Jean, Burda, Capital, Ceo Life, Chip, Diabetic Living, Ekonomist, Elele, Elle, Elle Decoration, Evim, Formsante, Guncel Hukuk, Hello, HeyGirl, Istanbul Life, Level, Lezzet, Maison Francaise, Popular Science, Start Up και Yacht Turkiye.
Πηγή: skai.gr