Ρωσία: Απρόβλεπτος και επιθετικός εταίρος η ΕΕ στο θέμα του Σκρίπαλ

Η Μόσχα αισθάνεται άβολα με τη θέση ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Είναι πολύ άβολο για εμάς να έχουμε απρόβλεπτους και επιθετικούς εταίρους απέναντί μας. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Είπε πως η Ρωσία «δεν θα χάσει την ορμή» στη διαβίβαση των απόψεών της για την υπόθεση σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στις 4 Μαρτίου, ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι και έκτοτε νοσηλεύονται για έκθεση σε μια ουσία που σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς είναι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας A234. Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση και απέλασε 23 Ρώσους διπλωμάτες ως τιμωρητικό μέτρο.

Η ρωσική πλευρά απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες και προσφέρθηκε να βοηθήσει την έρευνα. Ωστόσο το αίτημα της Μόσχας για αποστολή δειγμάτων της χημικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ απορρίφθηκε. Η Μόσχα από την πλευρά της απέλασε Βρετανούς διπλωμάτες και έδωσε εντολή στο Βρετανικό Συμβούλιο να σταματήσει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία ως απάντηση στα βρετανικά μέτρα.

Την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε μια ενημέρωση για τους ξένους πρεσβευτές στη Ρωσία. Στη διάρκειά της, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ρωσικών υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Βιομηχανίας και Εμπορίου απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς εναντίον της Ρωσίας και τόνισαν πως ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Ρωσίας έχει καταστραφεί πλήρως, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Την Πέμπτη (προχθές), οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ότι συμφώνησαν με το Λονδίνο πως η Μόσχα είναι «πολύ πιθανόν» να έχει εμπλακεί στην υπόθεση και διέταξαν τον πρεσβευτή της Ένωσης στη Ρωσία να επιστρέψει για διαβουλεύσεις. Πολλά μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ακολουθήσουν τη Βρετανία και να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες.
Πηγή: skai.gr