Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των ενεργειών στην Κύπρο σε συνομιλία με τον Μακρόν

Υπεραμύνθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο τούρκος πρόεδρος είπε στον κ. Μακρόν πως τα δικαιώματα της Άγκυρας και των τουρκοκυπρίων επί των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προστατευθούν.

Το μήνυμα Ερντογάν ήλθε μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, όμως ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βάρνα, τη Δευτέρα, θα δώσει νέα ώθηση στον ευρω-τουρκικό διάλογο.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε επίσης την έντονη ενόχλησή του με τις γαλλικές θέσεις για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στον θύλακα της Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

Στην τουρκική ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή στην κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Η ΕΕ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για την υπόθεση των δύο ενστόλων και για τη συνεχιζόμενη κράτηση ευρωπαίων πολιτών σε τουρκικές φυλακές.

Το Παρίσι έχει επανειλημμένα εκφράσει έντονες ενστάσεις για την τουρκική εισβολή, με τον ίδιο τον κ. Μακρόν να έχει ζητήσει τη εφαρμογή της εκεχειρίας που έχει ζητήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: skai.gr