Ένα πρόσωπο τέθηκε υπό κράτηση για την τρομοκρατική ομηρεία στη Γαλλία

Ένα πρόσωπο τέθηκε υπό κράτηση στη Γαλλία σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση και ομηρεία που έλαβε χώρα νωρίτερα στη νότια πόλη Τρεμπ, η οποία κατέληξε στον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, περιλαμβανομένου του δράστη.

Το πρόσωπο που κρατείται ανήκει στο στενό περιβάλλον του δράστη και γνώριζε τα τεκταινόμενα στη ζωή του, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολάν, που είναι αρμόδιος για τις έρευνες περί τρομοκρατίας,

Ο κ. Μολάν επιβεβαίωσε ότι η Αστυνομία είχε ανοίξει φάκελο περί ριζοσπαστικοποίησης για τον δράστη, που ονομαζόταν Ραντουάν Λακντίμ, από το 2014.

Διευκρίνισε πάντως πως ο 26χρονος, μαροκινής καταγωγής, ήταν μικροκακοποιός του κοινού ποινικού δικαίου, που ήταν πρωτίστως γνωστός για διακίνηση ναρκωτικών και δεν υπήρχε σινιάλο ότι κινείται προς την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Κατά τη δράση του, ο Λακντίμ Λακντίμ διακήρυξε την πίστη του στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, αν και για την ώρα δεν είναι σαφές εάν ο νεαρός τρομοκράτης επικοινωνούσε πραγματικά με την οργάνωση. Το ISIS πάντως ανάλαβε την ευθύνη, αποκαλώντας τον δράστη «στρατιώτη» του.

Η επίθεση άρχισε λίγο πριν το μεσημέρι ώρα Γαλλίας, όταν ο 26χρονος Ραντουάν Λακντίμ επίταξε ΙΧ αυτοκίνητο, τραυματίζοντας θανάσιμα τον οδηγό και χτυπώντας τον συνοδηγό.

Στη συνέχεια άνοιξε πυρ εναντίον δύο αστυνομικών που έκαναν τζόκινγκ και εν τέλει εισέβαλε σε σούπερ-μάρκετ όπου δολοφόνησε έναν υπάλληλο κι έναν πελάτη και κράτησε ομήρους.

Ο Λακντίμ σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών που έκαναν έφοδο στο κατάστημα. Νωρίτερα είχε απελευθερώσει τους πολίτες που κρατούσε με αντάλλαγμα έναν αξιωματικό της Αστυνομίας, ο οποίος δέχτηκε να πάρει τη θέση των ομήρων.

Ο αξιωματικός χαροπαλεύει, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται οι ζωές δύο ακόμα ανθρώπων. Συνολικά τραυματίστηκαν 16 άτομα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε το απόγευμα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία