Βρετανία: Ισόβια στον 18χρονο βομβιστή του Πάρσονς Γκριν

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε στον 18χρονο που πυροδότησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε συρμό του λονδρέζικου μετρό στο σταθμό του Πάρσον Γκριν στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο ιρακινής καταγωγής Αχμέντ Χασάν είχε κριθεί ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από τους ενόρκους σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό 30 επιβατών του συρμού και όπως άκουσε το δικαστήριο θα είχε τραγικές συνέπειες εφόσον ο μηχανισμός δεν είχε ανατιναχθεί μόνο μερικώς.

Ανακοινώνοντας την ποινή ο δικαστής χαρακτήρισε τον Χασάν «πολύ επικίνδυνο και διεστραμμένο άτομο». Ο καταδικασθείς θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 34 χρόνια από την ποινή του.

Ο Χασάν είχε έρθει στη Βρετανία ενώ ήταν ανήλικος ζητώντας άσυλο. Ο ίδιος είπε ότι είχε στρατολογηθεί από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.

Όπως προέκυψε, είχε αναγνωριστεί ως δυνητικά επικίνδυνο άτομο και είχε παραπεμφθεί στο πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο δικαστής συμπλήρωσε μετά την επιβολή της ποινής ότι ο νεαρός ισλαμιστής θα έχει πλέον πολύ χρόνο για να διαβάσει στη φυλακή το Κοράνι, «ένα βιβλίο για την ειρήνη».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο