Η Βενεζουέλα κόβει τρία μηδενικά από τα χαρτονομίσματά της

Να αφαιρέσει τρία μηδενικά από τα χαρτονομίσματα του αδύναμου νομίσματός της, του μπολιβάρ, αποφάσισε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, εν μέσω βαθιάς ύφεσης και κρίσης υπερπληθωρισμού.

Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιουνίου, όταν τα χαρτονομίσματα που είναι επί του παρόντος σε κυκλοφορία θα αντικατασταθούν από καινούργια. Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που είναι σήμερα σε κυκλοφορία έχει αξία 100.000 μπολιβάρ, όμως μετά βίας αρκεί για την αγορά βασικών αγαθών.

Η αλλαγή δεν θα αλλάξει την πραγματική αξία ή ισοτιμία του μπολιβάρ, που έχει απειροελάχιστη αξία ως συνάλλαγμα. Μπορεί όμως να διευκολύνει εικονικά τις καθημερινές αγορές των πολιτών αλλάζοντας το ονομαστικό ύψος των τιμών και τον όγκο των χαρτονομισμάτων που πρέπει να κουβαλούν στα πορτοφόλια τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το μπολιβάρ έχει υποτιμηθεί κατά 99,99% έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο «τσαβίστα» πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, στις αρχές του 2013.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2.349% φέτος, ενώ το ΑΕΠ της άλλοτε πλουσιότερης χώρας της Νοτίου Αμερικής θα συρρικνωθεί κατά 6%. Το καθεστώς Μαδούρο δίνει σπανιότατα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με έρευνα τριών εκ των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της Βενεζουέλας, το 2017 το 64% του πληθυσμού έχασε κατά μέσο όρο 11,4 κιλά σωματικού βάρους λόγω υποσιτισμού. Πάνω από έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το τελευταίο τρίμηνο πήγαν για ύπνο πεινασμένοι διότι δεν είχαν αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσουν τρόφιμα.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 87% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Πηγή: skai.gr