Κλείσιμο

Τουρκία: Απαράδεκτες οι επικρίσεις των ηγετών των κρατών μελών της ΕE

Απαράδεκτες χαρακτήρισε η Άγκυρα τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε χθες απερίφραστα τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη στήριξή της στην Ελλάδα για τους δύο κρατούμενους στρατιωτικούς.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχτεί τα συμπεράσματα της ΕΕ, κατηγορώντας μάλιστα τους Ευρωπαίους πως παρέχοντας στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο επιλέγει την αλληλεγγύη σε βάρος της «νομιμότητας».

Ενόψει της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα, ο κ. Τσελίκ επισημαίνει πως η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις συνομιλίες με καλοπροαίρετη πρόθεση για συνεννόηση, κι ότι ελπίζει η Ευρώπη να πράξει το ίδιο.

Αφήνει αιχμές για στη στάση Αθήνας και Λευκωσίας, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για την αποτυχία στις περσινές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Είναι θλιβερό που αυτοί […] έκαναν τέτοια ανακοίνωση».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «ήρθαμε και πάλι αντιμέτωποι με απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί τις Ελληνικές - Ελληνοκυπριακές θέσεις»

«Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση που κινείται αντίθετα στο διεθνές δίκαιο, άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σαφή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ο Τούρκος αξιωματικός υπογράμμισε πως οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και ότι η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Τόνισε τέλος, ότι οι στρατιωτικοί χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους και ότι η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ να αποφεύγει τις παρεμβατικές ανακοινώσεις στη δικαιοσύνη.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.


Πηγή: skai.gr