Η ΕΕ στηρίζει Βρετανία και κατηγορεί Ρωσία για την επίθεση στον Σκρίπαλ

Στήριξη στη Βρετανία σχετικά με την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεχόμενη πως η Μόσχα είναι «κατά πάσα πιθανότητα» υπαίτια για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα κι ότι δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, οι 28 ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σκρίπαλ. Τόνισαν πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και συνιστά απειλή για όλα τα μέλη της Ένωσης.

Στα κοινά συμπεράσματά τους, τα μέλη της ΕΕ δεν αναφέρουν απτές πρωτοβουλίες που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν, όπως απέλαση ρώσων διπλωματών ή οικονομικές κυρώσεις.

Σημειώνουν πιο γενικά ότι θα συντονίσουν τις «συνέπειες» που θα σχεδιαστούν, λαμβάνοντας υπόψη τους τις «απαντήσεις που θα δώσουν οι ρωσικές Αρχές».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει χαρακτηρίσει τη δηλητηρίαση Σκρίπαλ μέρος μίας ευρύτερης επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ευρώπης.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη στην απόπειρα εναντίον του Σκρίπαλ, ο οποίος υπηρετούσε στην υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού αλλά εν τέλει ανακαλύφθηκε ότι έδινε πληροφορίες στη βρετανική MI6.

Ο 66χρονος Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι στην πόλη Σόλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, στις 4 Μαρτίου. Νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και, σύμφωνα με τον δικαστή που έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους, φαίνεται πως έχουν υποστεί νοητική βλάβη.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία