Η Τουρκία «σφίγγει» τον έλεγχο και στο διαδίκτυο

Νόμο που επιτρέπει στη ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών RTUK να ελέγχει και τα online πολυμέσα πέρασε η τουρκική Βουλή, εγείροντας ανησυχίες για περαιτέρω περιορισμό της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι πάροχοι online εκπομπών οφείλουν να ζητούν άδεια από την RTUK για να μεταδίδουν διαδικτυακά το περιεχόμενό τους, όπως κάνουν ήδη οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί.

Η RTUK θα μπορεί πλέον να εμποδίσει την πρόσβαση χρηστών σε online μεταδόσεις, εάν κρίνει ότι παραβιάζουν τα αυστηρά κριτήρια περιεχομένου, και να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι το νέο πλαίσιο σημαίνει πως κολοσσοί όπως το YouTube και το Netflix, που παρέχουν αμιγώς διαδικτυακό περιεχόμενο, κινδυνεύουν να μπλοκαριστούν στην Τουρκία εάν δεν είναι αρεστοί στις Αρχές.

Ο νέος νόμος κλείνει «παραθυράκι» που είχαν βρει ορισμένα τουρκικά μέσα ώστε να αποφύγουν την αυστηρή εποπτεία της RTUK, μεταφέροντας εκπομπές με σεξουαλικό πχ περιεχόμενο σε online πλατφόρμες.

Το καθεστώς του τούρκου προέδρου Ερντογάν έχει επικριθεί έντονα από τη Δύση για τους περιορισμούς που έχει επιβάλει σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Πηγή: skai.gr