Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, υπό τη σκιά της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Έως τώρα δεν υπάρχει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ έχουν κλιμακώσει την κριτική τους για τις τουρκικές ενέργειες, εγκαλώντας την Άγκυρα τόσο για τις λεηλασίες που φέρεται να έχουν λάβει χώρα στην πόλη της Αφρίν όσον για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία στο σύνολο της συριακής επικράτειας.

Ο κ. Ερντογάν απάντησε κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιχείρησε να εξαπατήσει την Τουρκία, δίνοντας όπλα και πυρομαχικά σε κούρδους «τρομοκράτες».

Πριν δύο μήνες, ΗΠΑ και Τουρκία είχαν ανταλλάξει βολές δημόσια μετά από συνομιλία του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν.

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει τότε πως ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να «αποκλιμακώσει» και να «μειώσει» τη στρατιωτική δράση της στην Αφρίν και να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έσπευσε να διαψεύσει τον Λευκό Οίκο, με το κρατικό πρακτορείο Anadolu να αναφέρει ότι η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης «διαφέρει από την αλήθεια».
Πηγή: skai.gr