Κλείσιμο

Το εμπόριο, η Ρωσία και η Τουρκία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, το εμπόριο και οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και το ζήτημα της Ρωσίας, μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι και την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια, είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος είναι το εμπόριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στηρίξουν τα αντίμετρα που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ από αύριο.

Οι εξελίξεις με την Τουρκία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ενεργοποίηση των Ευρωπαίων για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε σχετική πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την 'Αγκυρα, ενόψει της Συνόδου της Βάρνας, στις 26 Μαρτίου όπου ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» και θα υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το θέμα της Ρωσίας θα συζητηθεί επίσης κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις έρευνες που διεξάγονται σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Πηγή: skai.gr -AMΠΕ