Παραδοχή Ζάκερμπεργκ ότι το Facebook έκανε λάθη με την Cambridge Analytica

Στην παραδοχή ότι το Facebook έχει υποπέσει σε «λάθη» που επέτρεψαν στην εταιρεία Cambridge Analytica να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του προέβη ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Μετά από ημέρες σιωπής και με τη μετοχή της εταιρείας του να πέφτει διαρκώς, ο κ. Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε ανοιχτά πως εκτέθηκαν στοιχεία «δεκάδων εκατομμυρίων» χρηστών, κάτι που αρχικά απέφευγε να ομολογήσει.

Τόνισε ότι το Facebook έχει την ευθύνη να προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών του, κι αν δεν μπορεί να το πράξει τότε δεν δικαιούται την εμπιστοσύνη τους.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ σημείωσε πως το κενό που επέτρεψε την διαρροή δεδομένων στην Cambridge Analytica έχει εν πολλοίς αντιμετωπιστεί. Παραδέχτηκε όμως ότι το Facebook πρέπει να αναλάβει επιπλέον μέτρα προστασίας και προανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες που θα μειώσουν περαιτέρω την έκθεση των δεδομένων των χρηστών του σε διάφορες εφαρμογές.

«Κάναμε και λάθη, υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε», έγραψε με μακροσκελή ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ προανήγγειλε πως το Facebook θα εξετάσει όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων χρηστών το 2014 και θα ερευνήσει ενδελεχώς όποια εφαρμογή προκύψει ότι είχε ύποπτη δραστηριότητα.

Όποιος σχεδιαστής εφαρμογών βρεθεί να έχει χρησιμοποιήσει κακόβουλα το λογισμικό του θα εκτεθεί δημοσίως, ενώ προγραμματιστές που αρνούνται τους ελέγχους θα εκδιωχθούν από την πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου.

Το πρόβλημα

Ο κ. Ζάκερμπεργκ υποστήριξε ότι το «παραθυράκι» μέσω του οποίου τα δεδομένα έφτασαν στην Cambridge Analytica ήταν η παλιά πολιτική του Facebook, πριν το 2014, που επέτρεπε σε όσους ανέπτυσσαν εφαρμογές να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα δεδομένα των χρηστών που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή τους, αλλά και σε κάποια στοιχεία των φίλων τους.

Σύμφωνα με το Facebook, η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε ως όχημα για την απόκτηση δεδομένων την ψυχο-ερευνητική εφαρμογή του ακαδημαϊκού Αλεξάντρ Κόγκαν. Στην εφαρμογή του κ. Κόγκαν εγγράφηκαν περίπου 300.000 χρήστες, όμως συλλέχθηκαν στοιχεία και από τους φίλους τους.

Δημοσιεύματα των εφημερίδων Observer και New York Times αναφέρουν πως αντλήθηκαν τα στοιχεία από 50 εκατομμύρια λογαριασμούς. Ο κ. Ζάκερμπεργκ δεν έδωσε ακριβή αριθμό αλλά έκανε λόγο για «δεκάδες εκατομμύρια» εκτεθειμένων ανθρώπων.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ επιβεβαίωσε πως το Facebook πληροφορήθηκε το πρόβλημα το 2015 και έλαβε γραπτές διαβεβαιώσεις τόσο από τον κ. Κόγκαν όσο και από την Cambridge Analytica ότι κατέστρεψαν τα δεδομένα που είχαν αποσπάσει, διαβεβαιώσεις που αποδείχτηκαν ψευδείς.

Δεν εξήγησε για ποιο λόγο η εταιρεία του δεν δημοσιοποίησε τότε το ζήτημα, όμως παραδέχτηκε ότι υπήρξε ρήγμα στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Facebook και τους ανθρώπους που καταχωρούν δεδομένα στα προφίλ τους με την προσδοκία ότι θα είναι ασφαλή.

Τα επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζάκερμπεργκ προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα προβεί σε δύο ενέργειες ώστε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών του.

Πέραν του ελέγχου στις παλαιότερες εφαρμογές, το Facebook σύντομα θα απαγορεύσει σε εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει για τρεις μήνες.

Επίσης, θα περιορίσει τα δεδομένα που θα μπορεί αυτομάτως να «δει» μία εφαρμογή αφού την κατεβάσει ένας χρήστης, και θα αναπτύξει ένα εργαλείο που θα επιτρέπει σε κάθε χρήστη να μπλοκάρει την πρόσβαση εφαρμογών στα στοιχεία του.
Πηγή: skai.gr