Το Κόσοβο επικύρωσε τη συμφωνία με το Μαυροβούνιο παρά τα δακρυγόνα

Επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο του Κοσόβου η συμφωνία για τον καθορισμό των συνόρων με το Μαυροβούνιο, μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση η οποία διακόπηκε τέσσερις φορές διότι βουλευτές της αντιπολίτευσης πετούσαν δακρυγόνα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Η συμφωνία με το Μαυροβούνιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου και για να επιτραπεί στους πολίτες της χώρας να κινούνται ελεύθερα στη Ζώνη Σένγκεν.

Η Ολομέλεια επικύρωσε τη συμφωνία οριακά, με 80 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 εδρών, με δεδομένο ότι απαιτούνταν τουλάχιστον πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Την απόφαση της Βουλής χαιρέτισαν με κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και οι τρεις επισημαίνουν πως η Πρίστινα οδεύει για άρση των θεωρήσεων για είσοδο των διαβατηρίων του στην ΕΕ.

Η εθνικιστική αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα Vetevendosje, επιχείρησε να εμποδίσει την ψηφοφορία, με βουλευτές του να διακόπτουν τέσσερις φορές τη συνεδρίαση εκτοξεύοντας δακρυγόνα.

Επτά βουλευτές του Vetevendosje συνελήφθησαν, σύμφωνα με το βαλκανικό πρακτορείο Balkan Insight.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι με τη συμφωνία το Κόσοβο παραχωρεί μεγάλες εκτάσεις γης στο Μαυροβούνιο.
Πηγή: skai.gr