Κλείσιμο

Νέο ναυάγιο στην προσπάθεια εκλογής προέδρου στην Καταλονία

Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Καταλονία, αφότου και ο δεύτερος υποψήφιος για την προεδρία της περιοχής, ο αποσχιστής Τζόρντι Σάντσες, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Η συνέχιση της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία ήλθε τη στιγμή που, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να διατάξει τη δίκη ορισμένων καταλανών αποσχιστών ηγετών για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο κ. Σάντσες είναι προφυλακισμένος στη Μαδρίτη διότι ερευνάται ακριβώς για αυτές τις κατηγορίες, σχετικά με τον ρόλο του στο αποσχιστικό κίνημα πριν το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης του περσινού φθινοπώρου.

Αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητα του αφότου ο Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του να αποφυλακιστεί προκειμένου να παραστεί στο καταλανικό κοινοβούλιο, όπου η φυσική παρουσία του είναι υποχρεωτική ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής, Ρότζερ Τόρεντ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει διερευνητικές επαφές μέσα στις επόμενες ημέρες για την επιλογή νέου υποψηφίου, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, η οποία εξακολουθεί να κυβερνά απευθείας την Καταλονία.

Πρώτος υποψήφιος για την καταλανική προεδρία ήταν ο αποσχιστής Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο και δεν μπορούσε να μεταβεί στη Βαρκελώνη για την ψήφο εμπιστοσύνης διότι αναζητείται για εξέγερση, στάση και σπατάλη δημόσιου χρήματος.

Η Καταλονία βρίσκεται πλέον χωρίς πρόεδρο επί πέντε μήνες, αφότου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανέστειλε το αυτοδιοίκητο της περιοχής, αντιδρώντας στην απόφαση της περιφερικής Βουλής να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.
Πηγή: skai.gr