Δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν στη Βουλή του Κοσόβου πριν ψηφιστεί συμφωνία-κλειδί

Δακρυγόνα έχουν εκτοξευτεί τέσσερις φορές μέσα στον κοινοβούλιο του Κοσόβου τις τελευταίες ώρες, την ώρα που η Βουλή ετοιμαζόταν να υπερψηφίσει νομοσχέδιο-σταθμό που καθορίζει τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Η συνεδρίαση διακόπηκε ισάριθμες φορές λόγω του καπνού που τύλιξε την αίθουσα της Ολομέλειας, με την κυβέρνηση ωστόσο να φαντάζει αποφασισμένη να περάσει τον νόμο εντός της ημέρας.

Τα δακρυγόνα φαίνεται πως εκτοξεύτηκαν από τα έδρανα της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία, διότι υποστηρίζει πως η Πρίστινα θα εκχωρήσει στην Ποντγκόριτσα μεγάλες εκτάσεις γης.

Δύο βουλευτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων. Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης αναζητούνται από την Αστυνομία για την εμπλοκή τους στο επεισόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του βαλκανικού πρακτορείου Balkan Report.

Η επίλυση της συνοριακής διαφοράς με το Μαυροβούνιο αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των Κοσοβάρων στη Ζώνη Σένγκεν και για την προοπτική ένταξης του Κοσόβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο βαλκανικές χώρες ήλθαν σε συμφωνία για το θέμα το 2015, όμως το Κόσοβο δεν την έχει ακόμα επικυρώσει, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ουδέποτε κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Βουλή