Κλείσιμο

Υπό πίεση στη Βρετανία η Cambridge Analytica

Αίτηση στα βρετανικά δικαστήρια για ένταλμα έρευνας στα γραφεία της εταιρείας Cambridge Analytica, στο Λονδίνο, θα καταθέσει η Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελίζαμπεθ Ντέναμ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία κατόρθωσε να αποσπάσει και να χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Μετά από τις αποκαλύψεις των εφημερίδων Observer και New York Times το Σαββατοκύριακο, τα διευθύνοντα στελέχη της εταιρείας εμφανίζονται σε κρυφό βίντεο που προβλήθηκε την Τρίτη από το Channel 4 στη Βρετανία να συζητούν με επίδοξο πελάτη τρόπους παγίδευσης πολιτικών αντιπάλων, από τη δωροδοκία μέχρι συναντήσεις με όμορφες γυναίκες.

Στο βίντεο φαίνεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ να λέει σε δημοσιογράφο που είχε παρουσιαστεί ως μέλος πλούσιας οικογένειας από τη Σρι Λάνκα που ενδιαφερόταν για την εκλογή συγκεκριμένου πολιτικού ότι η εταιρεία «κάνει πολύ περισσότερα» από το «βαθύ σκάψιμο» για στοιχεία που μπορούν να υπονομεύσουν πολιτικούς αντιπάλους.

Ανέφερε ότι θα μπορούσε να προσφερθεί στον πολιτικό αντίπαλο «μία συμφωνία που είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή και να διασφαλιστεί ότι μαγνητοσκοπείται».

Πρόσθεσε ότι θα η εταιρεία θα μπορούσε «να στείλει μερικά κορίτσια στο σπίτι του υποψηφίου», συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι κοπέλες από την Ουκρανία «είναι πολύ όμορφες, βρίσκω ότι αυτό λειτουργεί πολύ καλά».

Απευθυνόμενος στον δήθεν ενδιαφερόμενο πελάτη ο κ. Νιξ σημειώνει: «Απλώς σου δίνω παραδείγματα του τι μπορεί να γίνει και τι έχει γίνει».

Η Cambridge Analytica και ο Αλεξάντερ Νιξ απορρίπτουν τις κατηγορίες και σε σχέση με το βίντεο κάνουν λόγο για «παγίδευση» από το Channel 4.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού Ντέιμιαν Κόλινς ζητά με επιστολή από τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο