Ο Μισισιπής πέρασε τον αυστηρότερο νόμο στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Τον αυστηρότερο έως τώρα νόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποτροπή αμβλώσεων υιοθέτησε η πολιτεία του Μισισιπή, ορίζοντας πως μία έγκυος γυναίκα δεν δικαιούται να τερματίσει την κύηση μετά από 15 εβδομάδες.

Ο νόμος δεν προβλέπει εξαιρέσεις για εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Έως σήμερα το όριο στην πολιτεία του Μισισιπή ήταν οι 20 εβδομάδες.

Ο νόμος ορίζει μάλιστα πως ο υπολογισμός των 15 εβδομάδων θα αρχίζει αλλά από τη λήξη της προηγούμενης περιόδου της γυναίκας, κι όχι από τη σύλληψη.

Οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε άμβλωση μετά το «φράγμα» των 15 εβδομάδων μόνο σε περίπτωση που το έμβρυο παρουσιάζει «σοβαρή ανωμαλία» ή κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Στη συνέχεια θα οφείλουν να υποβάλουν εντός 15 ημερών επεξηγηματική δήλωση για τους λόγους που απαιτήθηκε τερματισμός της εγκυμοσύνης.

Σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι εν λόγω προϋποθέσεις για την άμβλωση, οι γιατροί που την εκτέλεσαν θα υφίστανται αναστολή ή άρση της ιατρικής άδειάς τους στην πολιτεία.

Η πολιτεία του Μισισιπή είχε ήδη ένα από τα αυστηρότερα νομικά πλαίσια κατά των αμβλώσεων. Μόνο μία κλινική παρέχει την εν λόγω υπηρεσία σε ολόκληρη την πολιτεία κι ο νέος νόμος μπορεί κάλλιστα να δυσκολέψει την πρόσβαση φτωχών γυναικών στη δυνατότητα της άμβλωσης.

Πολέμιοι του νόμου τον προσέβαλαν δικαστικά λίγες ώρες αφότου υπογράφηκε από τον συντηρητικό κυβερνήτη Φιλ Μπράιαντ, ο οποίος σε μήνυμά του στο Twitter δήλωσε πως θέλει να μετατρέψει το Μισισίπι στο «ασφαλέστερο μέρος στην Αμερική για ένα αγέννητο παιδί».

Το δικαίωμα κάθε γυναίκας στο να έχει τον έλεγχο του σώματός της κατοχυρώθηκε στις ΗΠΑ με την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Roe v Wade, του 1973.
Πηγή: skai.gr