Κλείσιμο

Το Βερολίνο χαιρετίζει την επιτυχία συμφωνίας ΕΕ– Τουρκίας στο προσφυγικό

Την επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στο προσφυγικό για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σύρων προσφύγων χαιρέτισε τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση.

«Για τη γερμανική κυβέρνηση, αυτή είναι μια κοινή επιτυχία, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Μετά από αυτή τη συμφωνία, πολύ λιγότεροι άνθρωποι πέθαναν στο Αιγαίο ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Όσον αφορά το δεύτερο σημαντικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι συνθήκες διαβίωσης για περισσότερους από δύο εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σύροι, έχουν βελτιωθεί σημαντικά μέσω διαφόρων σχεδίων που υποστηρίζονται από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τη συμφωνία.

Τον Μάρτιο του 2016, η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά των διακινητών, να αποτρέψουν την παράτυπη μετανάστευση μέσω του Αιγαίου και να βελτιώσουν τις συνθήκες των σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Παρά τις πρόσφατες πολιτικές εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η Μέρκελ απέρριψε τις εκκλήσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης για αναστολή των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και υποστήριξε μια πολιτική διαλόγου με την Άγκυρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι ηγέτες της ΕΕ και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας στη Βουλγαρία, στις 26 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε εξάλλου ο Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών συμφώνησαν ότι αυτήν την περίοδο είναι απαραίτητη η παράταση του ελέγχου των γερμανικών συνόρων.

Σημειώνεται ότι στις 14 Φεβρουαρίου η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» έδωσε για δεύτερο οικονομικό πακέτο 3 δισ. ευρώ ώστε να βοηθήσει την Τουρκία να φροντίσει στο έδαφός της τους Σύρους πρόσφυγες, όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό. Αυτό πάντως, δεν εμπόδισε τον Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση στους Ευρωπαίους δύο ημέρες μετά:

«Φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία... Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες… Αν το κάνουμε δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ