Ικανοποιημένοι οι Βρετανοί από τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας

Την ικανοποίησή τους για την «χωρίς όρους αλληλεγγύη» της ΕΕ προς τη Βρετανία στην υπόθεση Σκριπάλ εξέφρασαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και λίγο αργότερα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Είχε προηγηθεί κοινή δήλωση των 28 Υπουργών Εξωτερικών με την οποία η Μόσχα καλείται να δώσει πλήρεις απαντήσεις σχετικά με τις κατηγορίες που της προσάπτει το Λονδίνο για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Η δήλωση έκανε λόγο για «απερίσκεπτη και παράνομη» ενέργεια.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο κ. Τζόνσον είχε σχολιάσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να ξεγελάσει κανέναν και ότι «κρύβει τη βελόνα της αλήθειας στα άχυρα των ψεμάτων».

Εν τω μεταξύ στο Σόλσμπερι έχει φτάσει κλιμάκιο ειδικών του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, που η Βρετανία κάλεσε ώστε να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα που εμπλέκουν τη Ρωσία στη χρήση της χημικής ουσίας «Νόβιτσοκ».

Την Τρίτη εξάλλου η Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει νέας σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η Μόσχα εξακολουθεί να απορρίπτει τις κατηγορίες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα είτε να παρουσιάσει αποδείξεις είτε να απολογηθεί.

Την Κυριακή ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «χαζομάρες, σκουπίδια και ανοησίες» τα περί ρωσικής ενοχής στην υπόθεση Σκριπάλ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο